Google Chrome получава добавката Wayback Machine

0
38
Google Chrome получава добавката Wayback Machine


Wayback Machine е добавка за интернет браузъра Google Chrome, която ще направи така, че повече никога да не получавате грешката 404 page not found.

Потребителите на интернет браузъра Google Chrome повече никога няма да видят съобщението „404 page not found“, ако използват добавката Wayback Machine. Това става възможно, защото тя използва Internet Archive и ако страницата, която бива търсена вече не е налична, ще се отвори нейно копие от интернет архива.

Сега от Internet Archive публикуваха своята нова добавка Wayback Machine и тя е налична за потребителите на Google Chrome и автоматично ще препраща заявките за страници, които не съществуват.

Веднъж инсталирана в браузъра, когато конкретен линк върне 404 грешката или съобщението „page not found“ (страницата не е намерена), добавката [url=https://chrome.google.com/webstore/deta … lkndpkmiak“ target=“_blank]Wayback Machine[/url] ще търси автоматично в архива дали има запазено по-старо копие и ако има такова, потребителите ще получат съобщение с опция да посетят архивираната страница.

В световен мащаб постоянно расте броят на така наречените „мъртви линкове“, които не водят доникъде, и за този проблем не може да се направи абсолютно нищо. Според Mark Graham, един от основателите на Internet Archive обаче, новата добавка Wayback Machine за Google Chrome ще облекчи проблема значително.

„За последните 20 години Internet Archive записва и запазва страници и благодарение на това стотици милиарди са налични в Wayback Machine. Това е добре, защото ние вече научихме, че Интернет е чуплив и ефимерен“, пише Graham.

За тези, които не са запознати с Wayback Machine, това е двадесетгодишен архив от уеб страници, които биват събирани от Internet Archive и по този начин се опитва да запази онлайн съдържанието, което може да изчезне, ако наякой сайт бъде затворен.

Прочетете още:  От AMD обявиха, че Ryzen няма проблеми с Windows 10

Wayback Machine има запазени към момента 273 милиарда уеб страници от 361 уеб сайта, които заемат 15 петабайта пространство.

Според Internet Archive новата добавка за Google Chrome Wayback Machine ще предотврати съобщенията от грешки от типа 404, 408, 410, 451, 500, 502, 503, 504, 509, 520, 521, 523, 524, 525 и 526.

0/5 (0 Reviews)