Google Chrome ще блокира Flash от следващия месец

0
38
Mozilla Firefox прави следващата стъпка за премахване на Flash Player


Flash беше неразделна част от интернет през годините, но винаги беше свързан с проблеми с бързодействието и много големи проблеми със сигурността.

В днешно време мултимедийното съдържание в интернет пристига до потребителя посредством HTML5, който работи и на мобилните устройства.

Бавната агония към сигурното изчезване на Adobe Flash ще бъде подсилена от последващите действия на Google, които от следващия месец възнамеряват да блокират изцяло Flash съдържанието, както първи ви информирахме.

Това ще стане с ъпдейта на браузъра Google Chrome до версия 53, която ще е налична още в началото на септември месец тази година. Във версия 53 на Google Chrome ще се блокират и всички малки невидими Flash елементи при уеб страниците. Това може да са елементи за анализиране на страниците, но могат да предизвикат забавяне точно както по-големите Flash елементи.

Досега блокирането в Google Chrome се осъществяваше при Flash елементи над определен размер, защото до момента нямаше разработен механизъм, по който да се откриват и по-малките елементи. Сега от Google са постигнали това с тяхното intersection observer API.

Потребителят ще има опцията да разреши Flash съдържанието, ако това по някакъв начин нарушава функционалността на сайта, който е посетил. При блокирането на невидими Flash елементи, потребителят ще бъде уведомяван чрез икона в адрес бара.

От Google казват, че всички потребители на Google Chrome ще имат полза от този ход. Множеството Flash елементи, които се зареждат заедно със страницата, могат да доведат до бавна работа. Ако се използва лаптоп положението е още по-лошо, защото Flash изхабява батерията много по-бързо и вдига температурите. Поради своята неефективност Flash така и не успя да се наложи при мобилните устройства, които отдавна използват HTML5.

Прочетете още:  Излезе Mesa 17.3. RadeonSI, Nouveau и Intel i965 драйвърите са все по-близо до OpenGL 4.6

Въпреки своя ход от Google обаче са приготвили изключение за няколко сайта, които зависят в голяма степен от Flash. Това включва Facebook, Yahoo, Twitch и някои други. При зареждането на подобни сайтове Google Chrome ще попита потребителя дали да разреши Flash съдържанието.

От Google си запазват правото да променят сайтовете, които попадат в списъка с изключения за в бъдеще. Когато дойде версия 55 на браузъра Google Chrome през декември, HTML5 ще се използва по подразбиране за всичко. Към момента обаче не е ясно как това ще се отрази на списъка със сайтовете, за които се прави изключение.

В борбата срещу Flash Google не са сами. От Mozilla миналата седмица съобщиха, че някои Flash елементи ще бъдат блокирани в техния браузър Firefox, а през 2017-та година се планира Flash да бъде блокиран изцяло. Дори Майкрософт вече блокират Flash съдържанието в техния браузър Edge при Anniversary Update. Изглежда, че най-много до година, две с Flash ще е свършено.

0/5 (0 Reviews)