Google Chrome ще използва по-малко батерия благодарение на Майкрософт

0
99
Google Chrome ще използва по-малко батерия благодарение на Майкрософт

Известният интернет браузър Google Chrome ще използва по-малко батерия благодарение на Майкрософт.

Един от сериозните проблеми, които остават при известния интернет браузър Google Chrome е бързината, с която той изтощава батериите особено при Windows 10. Това често е обект на подигравки, а интернет е пълен с карикатури по случая, което уронва престижа на Google.

Сега обаче това може да се промени, ако бъдат приети промени, предложени от Майкрософт, които трябва да подобрят ситуацията с изразходването на батерията значително. Това става възможно след като от Майкрософт също вече използват Chromium-базиран браузър и активно допринасят за разработването на Chromium.

Предлагането на подобна поправка е интересен жест от страна на Майкрософт, имайки предвид как в миналото използваха всеки удобен случай, за да покажат превъзходството на техния браузър Edge спрямо другите браузъри Firefox, Opera и Google Chrome по отношение на консумацията на енергията и живота на батерията.

Още през 2019-а година инженерът от Майкрософт Шон Пикет обясняви, че бързото изтощаване на батерията при използването на Google Chrome идва от ненужно кеширане на мултимедийни файлове на диска на устройството, което се случва по време на гледане на видео в интернет.

По този начин хард дискът е постоянно зает и в резултат на това изразходва много енергия, което от своя страна скъсява живота на батерията. Според Пикет този проблем може да се реши като се спре кеширането и в голяма част да разреши проблемите на Chrome с батерията.

Предложението на Майкрософт се следи от инженер на Google с потребителско име Chrome Cunningham, който се надява в скоро време да започнат тестове на новата имплементация.

Прочетете още:  Опасно приложение за Android краде снимки и видео от Viber

Направените тестове ще трябва да покажат дали спирането на кеширането няма да доведе до по-бавна работа на браузъра, която да се усеща осезаемо от потребителите. Също така тестовете ще покажат и до каква степен промяната ще доведе до увеличаване живота на батерията.

От Майкрософт вече са имплементирали проверка за това дали устройството е включено към мрежата или е на батерия, за да се подсигури бързина на работата при захранване от мрежата. От Google пък са създали флага „Turn off caching of streaming media to disk“, който позволява сами да изключите кеширането на медия на хард диска.

Засега няма крайна дата кога новата имплементация за по-ниска консумация на батерията при браузъра Google Chrome ще бъде готова и пусната за потребителите на Windows 10 и за другите операционни системи, но когато това се случи много от тях ще бъдат доволни, ако тя води до разрешаването на този отдавнашен проблем.

5/5 (1 Review)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments