Google Chrome ще маркира бавните сайтове

0
70
Google Chrome

Нова инициатива на Google ще маркира бавните сайтове, отваряни с Google Chrome.

От Google вложиха доста усилия за налагането на https стандарта и спирането на Flash Player, а сега изглежда започват борба и с бавните сайтове. В своя нова инициатива компанията ще маркира бавните сайтове, които биват отваряни с техния интернет браузър Google Chrome.

Google търсят подходящ начин, с който да съобщят на потребителите, че даден сайт е бавен или бърз, при това още преди те да са го отворили. Според разработчиците скоростта винаги е била ключов фактор при Chrome и затова от Google постоянно работят за това да предоставят незабавно отваряне на страниците в Мрежата.

От екипа считат обаче, че Интернет може да се справи много по-добре по отношение на бавните страници и потребителите би трябвало да получат по-добро преживяване. Поради тази причина те искат да помогнат на потребителите да разберат кога даден сайт зарежда бавно, като в същото време бързо зареждащите сайтове ще бъдат награждавани.

Предвижда се в бъдещите версии на Google Chrome да залегнат промени, при които бавните сайтове ще бъдат маркирани с баджове, като засега има няколко подхода, които се изпробват. Тези баджове ще показват в исторически план колко бързо е зареждала страницата и дали не е направена по принцип да зарежда бавно, без да е мислено за скоростта.

Google Chrome ще маркира бавните сайтовеОпределянето на бавните и бързите сайтове ще бъде извършвано с използването на строги критерии, а в дългосрочен план ще се цели предоставяне на информация не само за скоростта, но и за друга полезна информация.

От Google ще направят всичко възможно да изчистят критериите до най-малкия детайл, за да могат да бъдат сигурни, че ако вие имате сайт и го създавате с идеята да е бърз, то няма да попаднете случайно в графата с бавни сайтове.

Прочетете още:  Майкрософт ще пуснат Edge уеб браузъра и за Linux

Изглежда е дошъл моментът уебмастърите да помислят за бързината на своите сайтове, ако не искат да попаднат в черния списъкна Google и на Google Chrome. За анализиране на скоростта на даден сайт, можете да използвате удобния инструмент PageSpeed Insights, а също така и Lighthouse, който ще ви даде насоки и съвети за подобряване на скоростта.

5/5 (1 Review)