Google Chrome ще спира звука на сайтове, които автоматично пускат мултимедия

0
73
Google Chrome


Разработчиците на Google Chrome и Chromium дори ще предоставят на потребителите възможност за цялостно заглушаване на сайтове.

Обикновено практиката с автоматично възпроизвеждащите се мултимейдийни файлове се прилага при сайтовете, за да се трупат посещения и гледания за дадено видео, като това, разбира се, се отразява и като по-висока цена при рекламите и по-високи приходи, независимо от това, че реално видеото не е било прегледано толкова пъти.

Проблемът остава особено дразнещ, когато потребителят отвори няколко такива сайта или пък няколко таба от един и същ такъв сайт.

Тогава той чува, че от някоя от отворените страници идва някакъв звук и започва да търси из табовете откъде идва, за да може да го спре. През това време шумотевицата е пълна, защото са стартирани няколко мултимедийни файла, които възпроизвеждат звук едновременно.

Разработчиците на Google Chrome лесно могат да спрат автоматичното възпроизвеждане, но това ще се отрази на рекламите на конкретните сайтове, а все пак рекламите са основен източник на доходи и на Google, а също така, нека не забравяме, че те са собственик и на платформата за видео споделяне YouTube, където тази практика също се прилага.

Вместо това разработчиците са решили да спрат звука на мултимедийните файлове при такива сайтове и отделно ще има механизъм, при който звукът на конкретно видео ще се възпроизвежда само когато потребителят покаже някакъв интерес към него.

Допълнително на потребителя ще се предостави и възможност за спиране на звука на цели сайтове, като настройката няма да е скрита, а ще бъде видима и леснодостъпна, така че тя наистина да бъде използвана.

Прочетете още:  Самолетният симулатор X-Plane идва с Vulkan

Google Chrome ще спира звука на сайтове, които автоматично пускат мултимедия 3

Новите промени ще дойдат в близките месеци при development, beta и canary клоновете, а във финален вид ще се появат в първата стабилна версия през 2018-та година.

Повече детайли можете да научите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)