Google Chrome скоро ще маркира някои HTTP страници като несигурни

0
46
Google Chrome


Започва първата вълна от стъпки по сигурността в Google. Ще се опитат да накарат собствениците на сайтове, които искат информация за плащания да преминат към HTTPS.

От Google възнамеряват да започнат следващата година със съобщение за такива сайтове. От следващия месец от компанията ще отбелязват сайтове, които изискват информация за логване или имат полета за въвеждане на данни за кредитни карти, но все още използват HTTP, за несигурни. Вместо това от тях ще се изисква да използват сигурния протокол HTTPS.

От вчера Google изпраща съобщения към собствениците на сайтове чрез Google Search Console, инструмент за уебмастъри, като ги предупреждава, че промените ще влязат в сила в началото на 2017-та година.

Новите промени ще се поддържат във версия 56 на интернет браузъра на гиганта Google Chrome.

Това начинание е първото от вълна от мерки за сигурност в дългосрочен план, където се предвижда абсолютно всички сайтове, които използват HTTP, да бъдат маркирани като несигурни, независимо от съдържанието им. В бъдещите версии на Chrome например, от Google ще отбелязват подобни сайтове като несигурни в инкогнито режим.

Google Chrome скоро ще маркира някои HTTP страници като несигурни 3

Засега няма краен срок, в който уебмастърите трябва да преминат към HTTPS. С тази инициатива от Google се опитват да накарат собствениците на сайтове и потребителите на G Suite да използват по-сигурни методи.

Протоколът HTTPS е създаден да предпазва данните от пробив и ги запазва сигурни, когато те се препредават от потребителя към сайта. Протоколът предпазва важна информация относно данни за вход в сайтовете, както и информация за интернет плащания.

Предаването на данните е подсигурено от Transport Layer Security (TLS) протокола, който предоставя криптиране и се бори успешно с man-in-the-middle атаки, като дава високо ниво на защита на потребителите в сайтовете.

Прочетете още:  Излезе Proton 5.0-4 с важни поправки

На своята страница Google пишат: „Важно е да преминете към HTTPS, особено ако вашият сайт събира пароли, информация за разплащания и всякаква друга лична информация. Тогава задължително трябва да използвате HTTPS. Без HTTPS престъпниците могат да откраднат важни данни и информация“.

0/5 (0 Reviews)