Google Chrome спира да показва HTTPS индикатора при сигурните страници

0
95
Google Chrome спира да показва HTTPS индикатора при сигурните страници

От Google обявиха в блог пост, че считано от септември тази година техният интернет браузър Google Chrome вече няма да показва индикатора за сигурните https страници в полето за писане на адреси.

От компанията предприемат подобен ход, защото считат, че потребителят трябва да приема интернет като безопасен по подразбиране и трябва да бъдат информирани само при наличието на проблем. От Google отбелязват огромния прогрес, който е постигнат при възприемането на https протокола от голяма част от сайтовете и през февруари те предприеха стъпката да отбелязват всички http сайтове като опасни и с понижена сигурност.

Сега наред е следващата стъпка и считано от версия 69 на Google Chrome, която трябва излезе през септември тази година, вече няма да бъдат отбелязвани сайтовете, които използват https и индикаторът от адресната лента ще бъде премахнат. Причината за това е, че сайт, използващ https вече се приема за нещо нормално и потребителят по презумпция трябва да знае, че всичко е наред и нищо не се нуждае от неговото внимание.

Google Chrome спира да показва HTTPS индикатора при сигурните страници 5

Само сайтовете, които все още не използват сигурния протокол https, а поради някаква причина са останали на http, ще бъдат показвани, за да бъде уведомен потребителят, че неговата връзка не е защитена и данните, които въвежда могат да бъдат в опасност. След като над 68% от световния интернет трафик премина към https, това действие вече придобива смисъл и приема облик.

Още в следващатаверсия след като индикаторът бъде премахнат, в Google Chrome версия 70 ще бъде добавено и предупреждение в адресната лента. Когато бива въвеждан текст в интерактивна форма в конкретен сайт, който не използва https, потребителите ще виждат натрапчив червен надпис, че сайтът не е сигурен. Към момента този индикатор е със сив цвят и повечето потребители не му обръщат внимание.

Google Chrome спира да показва HTTPS индикатора при сигурните страници 6

От Google се надяват тези промени да продължат усилията за създаване на Интернет като едно по-безопасно място и сега, когато https е по-евтин и лесен откогато и да било и дава много мощни преимущества спрямо http, от компанията призовават всички да не чакат, а да преминат към използването на по-безопасния и сигурен https протокол.

Прочетете още:  Излезе VK9 Milestone 26 - софтуерът, който позволява да се играят DirectX9 игри посредством Vulkan при Linux
0/5 (0 Reviews)