Google: Huawei Mate 30 няма да има Google приложения

0
67
Google: Huawei Mate 30 няма да има Google приложения

От Google официално обявиха, че предстоящия да излезе следващия месец флагман на Huawei Mate 30 няма да има Google приложения.

Трудните времена пред Huawei изглежда продължават с разрастващата се търговска война между Китай и САЩ. Правителството на Съединените щати отново наложи забрана на американските компании да търгуват с китайския гигант Huawei, които са вторият по големина производител на смартфони в света.

Сега примката се затяга още повече след като от Google обявиха, че предстоящия да излезе на 18-и септември флагман Huawei Mate 30 няма да има Google приложения като Google Maps и Google Play Store. Смартфонът все пак ще използва Android, защото той е с отворен код, но приложенията на Google няма да са налични, съобщават от The Verge.

От Департамента по търговията на САЩ предоставиха на Huaewei разширен тримесечен срок, за да осигурят поддръжка на излезлите преди или на 16-и май 2019-а година, но Mate 30 не влиза в този списък.

Има вероятност от Google да изискат от Департамента по търговията премахването на ограниченията за някои приложения, позовавайки се на подобни заявления за над 130 приложения отправени от различни компани, но надеждата за успех е малка, защото до момента нито едно от тях не е получило одобрение.

Пред Huawei стои алтернативата да използва при Mate 30 наскоро разработената Harmony OS, но при всички положения за потребителите ще е трудно да приемат липсата на услугите на Google. За използването на Aurora OS пък все още е твърде рано.

Дори можем да очакваме забавяне на официалното излизане на телефона в опит от Huawei да се справят с големия проблем. Какви ходове ще предприемат от компанията предстои тепърва да видим.

Прочетете още:  Purism обявиха Linux смартфона Librem 5 USA
5/5 (1 Review)