Google искат Stadia да работи и на iOS

0
69
Google Stadia

От Google считат, че Stadia ще стане много популярна игрова услуга и поради тази причина те искат тя да бъде налична за iOS и Android.

По-рано беше потвърдено, че игровата услуга ще се предоставя за Chromecast и Pixel устройствата, а сега от компанията заявават, че плановете са тя да бъде налична и за iOS и Android.

Google Stadia е Linux-базирана игрова услуга, която ще стартира тази година през ноември за потребителите, които са поръчали предварителна поръчка на Founders edition на цена от 130 долара. За всички потребители тя ще е налична в началото на следващата 2020-а година.

Директорът на програмата Stadia Андрей Дороничев съобщава в reddit, че ще се предлагат два плана – Base и Pro. По-скъпият Pro план, който ще се предлага на потребителите може да бъде сравняван с услугите PlayStation Plus на Sony и Xbox Live Gold на Майкрософт. И двете услуги са с абонаментен план, като същата стратегия ще бъде предприета и при Stadia, където Pro планът ще струва 9 долара на месец.

Базовата версия няма да предлага безплатни игри и при него потребителите ще могат да играят само тези игри, за които са си платили, а освен това те ще им бъдат предоставяни с по-ниска резолюция и по-малко кадри в секунда.

В същото време Stadia Pro ще предлага HD и 4K резолюции с 60 кадъра в секунда, Dolby Surround звук и по една безплатна игра месечно. Допълнително потребителите на този план ще получават различни оферти с намаления точно както при услугите на Sony и Microsoft. Засега обаче не е ясно дали игри като Apex Legends, Warframe и Fortnite ще могат да се играят безплатно.

Като голям плюс може да се отчете и фактът, че ако сте закупили Stadia Pro план, но по-късно се откажете от него, ще можете да запазите безплатните игри, които сте получили до момента на отказването. Разбира се, ще загубите достъпа до бъдещите безплатни издания, които бихте получили, ако продължите Pro абонамента си.

Прочетете още:  Android Sex Simulator вирус заплашва потребителите

Тук идва и голямата разлика с услугите PlayStation Plus и Xbox Live Gold, където потребителите губят всички безплатни игри, които са получили, ако се откажат от по-скъпия план.

Андрей Дороничев споделя още, че наистина по някое време би искал да види Stadia на всяко едно мобилно устройство, използващо iOS или Android. Поради факта, че услугата използва стрийминг, може да се очаква, че това ще се случи и от Google ще я предоставят на всяко възможно устройство с добра интернет свързаност.

Интересно ще бъде обаче как от Google ще убедят Apple да предоставят Stadia. Apple имат своя игрова услуга Apple Arcade и предоставянето на Stadia ще се яви пряка конкуренция, което може да не им се хареса.

Допълнително стана ясно, че Stadia ще предлага и игрови модове, като разработчиците вече работят по въпроса. Модовете са обичани от множество геймъри и предоставянето им би вдигнало още повече популярността на услугата. Също така от Google са отворени на сътрудничество със Steam, което може да прерасне в бъдещо партньорство.

Когато услугата излезе официално в началото на 2020-а година, тя ще се предлага с родителски контрол, Family Sharing функция и специален контролер. Родителският контрол обаче няма да излезе с официалния анонс, а ще бъде наличен на по-късен етап.

Google Stadia Controller ще се предлага на потребителите, които са закупили Founders’ edition, но при първоначалното пускане няма да се предлага Bluetooth връзка. Тя също е планирана за по-късно.

4/5 (1 Review)