Google най-накрая дава възможност за автоматично изтриване на данните, събрани за вас

0
922
Google най-накрая дава възможност за автоматично изтриване на данните

Обществена тайна е, че от Google следят всяко една дейност на потребителите в интернет и в резултат на това събират огромно количество данни за всеки един от тях. В резултат на това потребителите с години изразяват своето недоволство от този факт, а законодателните власти нееднократно са съветвали компанията да създаде един по-прозрачен механизъм относно събирането на тези данни и нееднократно дори са били съдени и са губили дела по отношение на поверителността.

Изглежда обаче дори и от Google са счели, че е дошло времето да спрат да плащат за загубените дела и да съкратят разходите по адвокати, защото най-сетне пускат инструмент, посредством който ще можете да изтриете по автоматичен начин данните, свързани с проследяването, а също така и уеб историята ви.

В блог пост Google съобщават, че възнамеряват официално да публикуват нови функции, чрез които потребителите ще могат да настройват времеви лимит от 3 до 18 месеца, а всички данни, по-стари от посочения период, ще се изтриват автоматично от потребителските акаунти.

Google най-накрая дава възможност за автоматично изтриване на данните, събрани за вас 3

Настройката ще се отнася до данните, събрани чрез Google Location историята, която събира данни за местата, където сте били, а също така и за данните, събрани чрез историята на браузъра Chrome и запитванията, събрани в Google Maps. Към момента потребителите имат опцията да изтриват сами данните или да се откажат от услугите на Google.

Тази новина е добре дошла за потребителите, които се грижат за своята поверителност и нямат желание да споделят данните си с Google. Хубаво е да видим, че голяма корпорация от този ранг най-сетне прави своите първи стъпки в посока на поверителността и се надяваме тенденцията да се запази.

Прочетете още:  Нова технология може да прати зарядните за телефоните в миналото

Новата функция се очаква да се появи „до няколко седмици„.

0/5 (0 Reviews)