Google позволява използването на Linux приложения при Chrome OS

0
69
Chrome OS 74 ще предостави Linux поддръжка за аудио и видео ускорение

От известно време насам за използването на Linux приложения при Chrome Os на потребителите им се налагаше да използват Crouton (Chromium OS Universal Chroot Environment), което със сигурност не е най-удобният начин, но поне вършеше работа. Сега, изнесената по-рано информация вече става факт и нещата стават далеч по-лесни, след като от Google започват официална поддръжка на Linux приложения при Chrome OS.

Начинанието се казва Project Crostini и скоро потребителите ще могат с цъкането на един бутон в настройките да използват и Linux приложения, като това ще е осигурено от и специално настроена виртуална машина, която за момента ще използва Linux дистрибуцията Debian Stretch. Добрите новини не свършват дотук, защото от Google са решили да предоставят не само команден ред, но и графичен интерфейс.

Посредством новата функиця на потребителите се дава възможност да използват най-различни приложения като GIMP, LibreOffice, Linux версията на Visual Studio Code и дори да инсталират Steam и да играят една от хилядите игри за Linux. Към момента ще се поддържа само инсталирането на Debian, но за в бъдеще асортиментът от дистрибуции ще бъде разширяван постепенно.

За да има поддръжка и за графични приложения екипът от разработчици е интегрирал Wayland дисплей сървъра и те ще изглеждат точно както изглежда всяко едно Android или уеб приложение при Chrome OS, което ще придаде една много добра визуална хомогенност.

Засега новата функция е налична при Pixelbook, като с развиването на проекта ще се увеличава и броят на поддържаните устройства. Поддръжката за Linux приложения при Chrome OS е налична в Chrome OS Dev Channel и за да бъде пусната трябва да се използва експерименталният флаг enable-cros-container.

Прочетете още:  Приготвят критичен пач за Adobe Flash Player
0/5 (0 Reviews)