Google ще блокира Flash съдържание още от тази година

0
24
Google Chrome


Съвсем доскоро Adobe Flash беше неразделна част от интернет и липсата му водеше до проблеми с видео, игри, менюта.

Въпреки това, малко потребители свързват Adobe Flash с положителни емоции и сега все повече сайтове се отказват от него. В днешно време Flash е познат предимно с голямото си натоварване, което упражнява върху устройствата и вечните си проблеми със сигурността.

От Google обмислят да предприемат решителна стъпка да отучат потребителите от Flash. В края на тази година интернет браузърът Google Chrome няма да зарежда Flash съдържание по подразбиране. Вместо това на потребителите ще се налага да слагат в положителен списък сайтовете, в които искат да бъде показвано Flash съдържание.

От Google наричат това начинание HTML5 по подразбиране. Вече от няколко години Google Chrome идва със своя собствена версия на Flash Player, известна под името pepper Flash. Предвижда се, когато от Google направят своя ход, Pepper Flash да не зарежда автоматично Flash съдържанието в уеб сайтовете. Това ще е възможно без особени сътресения, защото Flash елементите са много по-малко, отколкото отпреди няколко години и намалява постоянно.

Много сайтове отговориха на новата мобилна вълна и преминаха от Flash на HTML5, който е много по-ефикасен и позволява коректно скалиране между различните устройства. Дори и повечето от рекламите в интернет вече преминаха на HTML5, което също беше предизвикан ход от страна на Google. По-голямата част от приходите на гиганта идват от реклами, а преди няколко месеца те заявиха, че спират Flash при AdWords.

Когато влязат в сила новите мерки, страниците, които поддържат HTML5, ще използват него по подразбиране. Ако пък потребителят попадне на страница, която изисква наличието на Flash Player, браузърът Google Chrome ще изважда диалог, който ще позволява възпроизвеждането на Flash съдържанието. тогава страницата ще се презареди с временно разрешен Flash Player.

Прочетете още:  Уязвимост в iOS 13 показва детайли за кредитната ви карта на други

Допълнително сайтове, които изискват Flash ще могат да бъдят добавени към перманентен списък и ще могат да се възпроизвеждат без диалогови прозорци и презареждания. От Google дори обмислят самите те да добавят 10 големи сайта, при които все още се изисква наличието на Flash, като например Facebook и Amazon. Тези сайтове ще фигурират в перманентния списък само година, след което потребителите ще получават диалога или ще трябва да ги добавят ръчно.

Adobe Flash Player е все още необходим за някои клипове и малки Flash игри, но е очевидно, че наближава денят, когато той вече няма да е необходим изобщо. От Google вече работят по набавянето на инструменти, които ще донесат много от възможностите на Flash.

5/5 (1 Review)