Google ще плаща по 3 млрд. долара на Apple всяка година

0
33
Google ще плаща по 3 млрд. долара на Apple всяка година


Гигантът Google ще плаща по 3 млрд. долара на Apple всяка година, за да остане търсачка по подразбиране в мобилната операционна система на компанията от Купертино – iOS и конкретно, в браузъра Safari.

От Google и сега плащат на Apple по $1 млрд. ежегодно, след като сключиха споразумение през 2014-та година, но сега може би се налага корекция в цената, поради увеличените продажби на iPhone и iPad, считат анализатори от Bernstein.

От анализаторската фирма са предупредили инвеститорите си, че най-вероятно от Google ще бъдат принудени да плащат повече.

Разбира се, анализаторите отчитат и възможността от Google да се откажат от сделката, но това може да се окаже нож с две остриета за компанията, защото Apple и Майкрософт в последно време доста затоплиха взаимоотношенията си и работят заедно по възможностите за търсене при дигиталния асистент в iOS, който се нарича Siri.

Siri използва търсачката на Майкрософт Bing в своите търсения и въпреки че към момента Safari използва Google за търсачка по подразбиране, то лесно може да бъде подменена с тази на Майкрософт.

Не трябва да се пренебрегва и фактът, че не по-малко от 50% от приходите на Google от мобилни устройства при търсене, са осигурени от устройства, които използват iOS, което означава, че от Google не могат да се откажат толкова лесно от сделката.

Остава да видим дали от Apple ще изискат повече пари от партньора си и дали сумата ще достигне до 3 милиарда долара, но по всичко личи, че имат основания, които освен всичко споменато дотук, са подплатени и със скорошното излизане на iOS 11.

Прочетете още:  Raspberry Pi Compute Module 3 излезе на цена от 30 долара
0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments