Google ще се бори с опасните имейли в Gmail с нови технологии

0
43
Google ще се бори с опасните имейли в Gmail с нови технологии


От Google пускат нови предупреждения свързани със сигурността, за да предпазят потребителите от измами, фишинг имейли, спам и опасни линкове.

Новите предупреждения имат за цел да се борят с различните методи за имейл измами, които се използват за примамване на потребителите, което е мулти-милиарден бизнес.

До няколко дни в уеб версията на Gmail и тази за Android при профилната снимка на подателя или неговото лого ще се появи червена въпросителна, ако имейлът не може да бъде верифициран.

Проверките за верифициране ще бъдат извършвани посредством наличната информация в Sender Policy Framework (SPF) или [url=https://support.google.com/mail/answer/180707“ target=“_blank]DomainKeys Identified Mail (DKIM)[/url] стандарта, където подателят може да подпише дигитално писмото си.

Потребителите могат и сега да проверят дали даден имейл е верифициран като го отворят и цъкнат на стрелката при името на подателя. Новите предупреждения просто ще бъдат по-видими за потребителите.

Предупрежденията при аватарите са в съгласие с новата политика на Google, които приеха DMARC протокола (Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance), който също е част от целия арсенал на компанията за борба със спама, фишинга и имейл измамите.

DMARK протоколът позволява на собствениците на домейни да казват на Gmail как да процедира с непроверени електронни писма от конкретния домейн. За тази цел обаче собствениците на домейни първо трябва да настроят SPF и DKIM.

По този начин надеждите са, че може да се окаже натиск върху собствениците на домейни да започнат да верифицират изходящия имейл трафик. От Google отбелязват все пак, че не всички имейли, които са отбелязани като непроверени са задължително опасни, но ще подсказват на потребителя да действа с повишено внимание с тях.

Прочетете още:  Microsoft пуска нови версии за много Windows 10 приложения, включително Mail и Calendar

Друг начин за борба с имейл измамите, фишинга и опасните линкове, който предприемат от Google е добавка за интернет браузърите Mozilla Firefox, Safari и Google Chrome, която ще използва Safe Browsing технологията на компанията.

Тази добавка ще предупреждава потребителите за потенциално опасни уеб сайтове, а ако в някое от писмата в уеб версията на Gmail има линк към страница, която според Safe Browsing е опасна, ще се появява предупреждение към потребителите да не я отварят.

0/5 (0 Reviews)