Google тайно, но легално са събрали лична информация на милиони потребители

0
706
Google тайно, но легално са събрали лична информация на милиони потребители

Нова информация показва тайно събиране на лични потребителски данни от Google.

Нов доклад на WSJ показва сътрудничество между Google и компанията за здравни системи Ascension, които работят заедно по проекта Nightingale.

Според Google събирането на потребителските данни е необходимо за подобряване на здравните услуги на компанията, а също така и разработването и създаването на софтуер, използващ изкуствен интелект, който ще помага на пациентите.

От доклада става ясно, че събираната информация е от милиони американски потребители от 21 щата, при това без тяхното знание. Тази лична информация включва данни за лабораторни резултати, рождени дати, имената на пациентите, диагнози и пр.

Според доклада интересен факт е, че дори лекарите не са знаели за събирането на информацията. Новооткритите данни повдигат сериозен въпрос относно етичността на действията на Google и техния партньор Ascension.

Повдигат се въпроси относно правилното и сигурното съхраняване на събраните данни, защото много пъти сме били свидетели на изтичане след хакерски пробиви. Също така на дневен ред идва загубата на доверието на пациентите, които отивайки на лекар едва ли очакват техните лични данни да попаднат на друго място освен в болницата.

Технически погледнато обаче и двете компании не са направили никакво нарушение. Действията им са подкрепени от Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA), който позволява и оправдава начинанието ми по събиране налична информация от пациенти.

Повече детайли относно това как ще се развиват нещата за в бъдеще и как ще се процедира, можете да видите в това прес съобщение.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Aspyr Media официално потвърдиха Civilization VI за Linux