Google ви следи винаги, независимо че сте му казали да не прави това

0
51
Съдят Google

Когато един потребител използва мобилните операционни системи Android или iOS, ако и избрал да изключи опцията за споделяне на местоположението му, той всъщност очаква точно това – да бъде спряно следенето на това къде се намира. И докато включването и изключването на тази опция изглежда лесно и не изисква никакви технически познания, тя изглежда не работи както се очаква от нея, съобщават от Асошиейтед Прес.

Според изнесената информация от Google продължават да ви следят, въпреки че сте избрали това да не се случва и сте изключили споделянето на вашето местоположение. От Асошиейтед Прес защитават информацията си с помощта на учения от Princeton и бивш шеф на технологичния отдел при FTC Джонатан Майер и неговия екип, които алармират, че проблемът засяга милиарди потребители, които използват Android устройства и iPhone.

От екипа на Майер разкриват, че повечето Google приложения продължават да събират и съхраняват информация за това къде се намирате, въпреки че опцията Location History е поставена на пауза. Информацията се пази с времеви маркер и това става без вашето съгласие. Те дават за пример приложението Maps, което дори и при спряно споделяне на местоположението, продължава да прави това при всяко отваряне на приложението.

Същото се наблюдава и при приложението за търсене на Google, а информацията е толкова точна, че определя местоположението ви в толеранс от четири фута, което е около един метър. Наблюдението на местоположението ви от приложението за търсене става при всяко ваше търсене в интернет, при това дори без да сте търсили неща, пряко свързани с вашето местонахождение и дори без никаква връзка с него. Асошиейтед Прес са провели собствени тестове на няколко iPhone смартфона, които са доказали твърдението и са показали същото поведение.

Прочетете още:  Windows 10 Build 15000 беше пуснат вътрешно в Майкрософт

Подобни данни са изключително важни за компания като Google, за да могат те да ви предлагат реклами, които са в основата на бизнеса им. Следенето на това къде се намира всеки един потребители е от ключово значение за компанията и това е може би най-важната информация, която те събират от всички.

В своя защита от Google казват, че условита им за ползване са достъпни за всички и описанията на инструментите и приложенията им са повече от ясни. Също така те предоставят инструменти, които дават голям контрол на потребителите върху всякакви аспекти, включително и изключване на това тревожно за много хора поведение на приложенията им.

Въпреки това изявление, вие не можете да спрете проследяването, но можете да изтриете информацията, която е събрана до момента и ще трябва да правите това регулярно. Трябва да намерите опцията Web and App Activity, която по подразбиране е включена и по никакъв начин не показва, че е свързана със следенето на вашето местоположение. Трябва да намерите опцията за изтриване на цялата активност наведнъж или да изтриете данните поотделно.

0/5 (0 Reviews)