Графичната среда KDE получава още повече полезни функции

0
70
Графичната среда KDE получава още повече полезни функции

Разработчиците на Linux графичната среда KDE продължават да впечатляват с множеството удобни функции, които предоставят на потребителите. Нейт Греъм споделя с общността следващата порция от чудесни нови подобрения, които ще направят живота на използващите тази графична среда още по-лек и приятен. Разбира се, поправени са и множество бъгове, на които също ще обърнем внимание.

На първо място слагаме нововъведенията, които наистина са впечатляващи. От екипа обръщат специално внимание на новия плазмоид за оформление на дисплея и за „Режим Презентация“. Посредством този плазмоид потребителите лесно могат да превключват различните режими с един клик на мишката, а когато сте в режим презентация на системата няма да ѝ се позволява да заспива.

Като много добро нововъведение можем да отчетем добавената възможност за тъмнейли при AppImage файловия формат. До момента тези файлове използваха стандартна MIME икона.

Графичната среда KDE получава още повече полезни функции 13

Добавена е нова функция при екрана за отписване, който вече отчита дали има свързани други потребители в различна сесия освен вас и ви уведомява за това.

Графичната среда KDE получава още повече полезни функции 14

Добавени са редица подобрения при потребителския интерфейс и неговия изглед. OSD за избиране на настройките на дисплея вече използва Breeze иконите и те се показват дори и за потребителите на други теми за икони, като са комбинирани всички размери.

Графичната среда KDE получава още повече полезни функции 15

Properties елементът в контекстното меню на свойствата на десктоп иконите получава правилната икона, тъмнейлите при Windows изпълнимите файлове (.exe) при използване на Wine вече изглеждат много по-добре и алгоритъмът за избор на правилна икона е подобрен.

Графичната среда KDE получава още повече полезни функции 16

Breeze темата получава и нова икона за LabPlot файловете:

Графичната среда KDE получава още повече полезни функции 17

Konqi вече изглежда добре при “About KDE” диалога, когато е използвано HiDPI скалиране, сенките на менютата вече се създават при поискване, което води до по-бързо стартиране на приложенията, затъмняването на неактивните прозорци вече се анимира гладко при всички етапи на преминаването от затъмняване към изсветляване и обратно.

Графичната среда KDE получава още повече полезни функции 18

Подобрена е бързината, с който файловият мениджър Dolphin отваря директории, които съдържат множество елементи в тях, инструментите за изрязване и за премахване на червени очи при Gwenview получават подобрена клавиатурна навигация и поддръжка за шорткъти и още.

Прочетете още:  Майкрософт публикуваха Windows 10 кумулативните ъпдейти KB4338819, KB4338825, KB4338826. Вижте какво ново

Както вече споменахме има и чудесни новини на фронта на поправките. Най-сетне е остранена регресията при Open и Save диалозите на приложенията, които не използват KDE Qt и тяхното последно използвано местоположение отново бива запомнено от системата. Отстранен е проблем, който може да доведе до срив на System Settings при превключването между табовете при някои страници, поправени са проблеми при Crop инструмента за изрязване на Gwenview, поправен е проблемът, при който съдържанието на клипборда можеше да бъде поставено в полето за парола при заключен екран и други.

Пълна информация относно всички новости при графичната среда KDE можете да намерите в официалния блог пост на Нейт Греъм.

0/5 (0 Reviews)