GTK+ 3.94 е тук и павира пътя към GTK4

0
40
GTK+ 3.94 е тук и павира пътя към GTK4

Поредното издание в разработка на кросплатформения комплект от инструменти за създаване на графичен потребителски интерфейс GTK+ 3.94 е тук. Тази версия включва в себе си множество промени и ни показва ясно какво да очакваме от GTK4.

Добавена е интегрирана поддръжка за показване на видео посредством уиджитите GtkMediaControls и GtkVideo. Добавен е и уиджитът GtkPicture, който да разделя изображението, разглеждано от GtkImage, а GtkFontChooser позволява настройването на OpenType функциите.

GdkWindow е преименуван на GdkSurface, за да отговаря на спецификата на протокола Wayland, премахват се постепенно различни сигнали за инпут събития в GtkWidget и на тяхно място се използват така наречените event controllers, като в сегашното издание са добавени GtkEventControllerMotion, GtkEventControllerKey и GtkGestureStylus и е добавена възможността за създаване на допълнителни в ui файловете.

Премахнат е ::draw signal и всички уиджити ще трябва да имплементират ::snapshot, продължава работата по подобряването на drag-and-drop, HTML5 Broadway бекендът получава GSK (GTK Scene Kit) рендър, при GTK+ inspector е добавена възможността за проследяване на проблеми, Vulkan GDK вече позволява да се укаже специфична видео карта чрез променливата „GDK_VULKAN_DEVICE“, премахната е поддръжката на зареждащите се модули, принт и медия бекендите и още множество промени.

Пълния списък с всички промени при GTK+ 3.94 можете да разгледате в официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Cinnamon 3.0.3 излезе за Linux Mint 18