GTK 4 ще излезе другата година

0
49
GNOME GTK

Разработчиците на известната графична Linux среда GNome обявиха плановете си около новото голямо издание на GTK4, което се очаква да излезе другата година.

Може би разочароващо за някои потребители, но новата версия на GTK 4 няма да излезе скоро. Плановете са за още две издания на Gnome – 3.36 и 3.38 през следващата година, с надеждите GTK 4.0 да излезе някъде около 3.38 изданието, което е планувано за следващата есен.

Това обявиха от екипа на ежегодната конференция GUADEC 2019, където бяха обсъдени и различните новости и работата, която има да се свърши около новата версия на GTK.

Като основни теми бяха прегледани завършване на menu/popover работата при GTK4, добавяне на уиджит за скалиране при list режим на изгледа, необходимите поправки при Vulkan рендъръра за GTK4, завършването на новия drag-and-drop API.

Бяха проведени разговори около имплементирането на нов тъмен режим, като опциите са няколко:

  • Добавянето на допълнителни мета данни към индекс файловете на темите, за да могат те да се маркират като тъмни.
  • Добавянето на настройка „dark-theme-name“, която третира светлите и тъмните теми независимо едни от други.
  • Запазване на сегашното положени, при което се прикача „-dark“ към името на темата.

Допълнително бяха обсъдени инфраструктурите и API за анимациите, замяната на mnemonics, accelerators и ключовите обвързвания с event controllers, излизането на нов GTK 3.9x снапшот още тази година, уиджит хранилище или „hig“ библиотека, за да не се претоврва GTK с прекалено специфични или експериментални уиджити, създаването на „UI designer“ уиджит и още.

Повече информация можете да намерите в този блог пост.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Вече всички Windows 10 потребители могат да провеждат разговори с Your Phone
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments