Гугъл и Майкрософт се включват в борбата с пиратството

0
26
Гугъл и Майкрософт се включват в борбата с пиратството


Гугъл и Майкрософт се съгласиха да свалят по-надолу в резултатите пиратските сайтове и по този начин те да достигат до по-малко потребители.

Двата гиганта са сключили първото в света общо споразумение против пиратството, според което нелегалното съдържание ще бъде свалено по-надолу в търсенията в интернет в техните търсачки.

Службата за интелектуална собственост (Intellectual Property Office – IPO) във Великобритания днес вече потвърди, че търсачките на двете компании Google и Bing са се присъединили към инициатива, която ще започне да действа от 1-ви юни тази година.

Двете компании не са имали кой знае какъв избор, защото според последните новини от миналата седмица правителството в Обединеното кралство така или иначе е възнамерявало да застави Google и другите търсачки да използват анти-пиратски код, независимо дали на тях това им харесва или не.

От British Phonographic Industry (BPI), заедно с асоциацията Motion Picture, също са се присъединили към инициативата, а Premier League и агенцията Entertainment Recording са изразили съгласие с нея.

Антипиратският код, който ще бъде използван при Майкрософт и Гугъл ще промени алгоритмите на търсене при техните търсачки по начин, при който хората, които търсят филми, електронни книги и музика, ще бъдат препращани към легални сайтове, вместо към сайтове с нелегално съдържание и торент тракъри.

И докато подобен ход според нас ще има доста спорен ефект, министърът на Науката, научните изследвания, иновациите и университетите Jo Johnson, е много щастлива от начинанието.

„Търсачките играят важна роля в това да помагат на хората да намират онлайн съдържание. Броят на потребителите, които търсят онлайн филми, книги, музика и друго съдържание, постоянно се покачва. Изключително важно е тези хора да бъдат насочвани към легални уебсайтове и да не им се предоставят линкове към пиратски сайтове.

Прочетете още:  Windows 10 Mobile е в застой

Аз съм много доволна, че търсачките и представителите на творческата индустрия се съгласиха с този Код. Ще продължаваме да развиваме сътрудничеството, което е полезно както за дигиталния сектор във Великобритания, така и за творческия сектор“, казва Johnson.

Изпълнителният директор на BPI Geoff Taylor добавя:

„Това няма да е сребърният куршум, който ще поправи всичко, но означава, че пиратските сайтове ще бъдат понижени много по-бързо при онлайн търсенето и музикалните фенове, които търсят музика в Интернет е много по-вероятно да попаднат на легитимни сайтове.“

Новата мярка за понижаване на пиратските сайтове следва тенденцията от анти-пиратски мерки, което вече са предприети във Великобритания като блокиране на различни сайтове с постановления на съда, усилия да бъде намалена рекламата при пиратски сайтове, както и различни образователни инициативи.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments