Half-Life: Alyx излезе официално. Linux версията идва по-късно

0
170
Half-Life: Alyx Linux

Half-Life: Alyx излезе официално за Windows като версия за Linux се очаква по-късно.

Играта Half-Life: Alyx на Valve днес излезе официално за потребителите на Windows. Заглавието използва виртуална реалност (VR) и енджина Source 2.

Half-Life: Alyx е VR завръщането на Valve към поредицата Half-Life. Това е история за невъзможна борба срещу извънземната раса, известна под името Combine, а действието се развива във времето между Half-Life и Half-Life 2. Играейки като Alyx Vance, вие сте единственият шанс на човечеството да оцелее“, гласи анонсът на играта.

Half-Life: Alyx може да се играе само с VR комплект и не е налична за потребители без такъв. Потребителите, които са закупили VR комплекта Valve Index, получават заглавието безплатно. Засега от Valve казват, че нямат планове да пуснат версия на играта, която да не използва VR, така че единственият ви шанс да я играете е с виртуална реалност и подходящ комплект за тази цел.

Първоначално се очакваше играта да е налична само за Windows, но преди няколко дни от Valve потвърдиха и Linux версията, която се очаква да дойде с кросплатформения приложно-програмен интерфейс за графика и изчисления с отворен код Vulkan вместо с OpenGL.

Въпреки надеждите, че при официалното си излизане Windows версията на Half-Life: Alyx ще може да бъде играна и при Linux с Proton, засега има проблеми, които изглежда, че пречат на нормалното ѝ функциониране, така че най-сигурният начин за момента е да се чака официалното Linux издание, за което обаче няма насрочена дата за излизане.

Half-Life: Alyx може да бъде закупена от Steam на цена от 49,99€.

Прочетете още:  NVIDIA спират 32-битовата поддръжка за техния видео драйвър
5/5 (1 Review)