Half-Life: Alyx потвърдена за Linux. Идва с Vulkan

0
74
Half-Life: Alyx Linux

Играта Half-Life: Alyx е потвърдена за Linux. Разработчиците се стремят да я предоставят с Vulkan.

Малко преди от Valve да анонсират играта с виртуална реалност (VR) Half-Life: Alyx, всички Linux потребители очакваха да бъде обявено и Linux издание, но това не се случи.

Half-Life: Alyx е VR завръщането на Valve към поредицата Half-Life. Това е история за невъзможна борба срещу извънземната раса, известна под името Combine, а действието се развива във времето между Half-Life и Half-Life 2. Играейки като Alyx Vance, вие сте единственият шанс на човечеството да оцелее“, се казва в анонса на заглавието.

Малко след това от Valve обявиха официално играта, заедно с новината, че тя ще е налична само за Windows, като не беше дадена причина за това решение. Имайки предвид всички усилия, които от Valve полагат за Linux, това решение изглеждаше странно и най-вероятно беше породено от проблеми, свързани с виртуалната реалност при Linux.

Сега обаче идват големите новини. След като Liam Dawe от Gamingonlinux се е свързал с Valve, за да провери дали има промяна в положението относно играта, от компанията са му отговорили, че Linux версията е потвърдена.

В началото Half-Life: Alyx ще може да бъде играна с Proton, а на по-късен етап ще бъде издадена официално за Linux, като разработчиците се опитват да могат дотогава да предоставят играта с Vulkan вместо с OpenGL. Тази поддръжка ще бъде добавена с последващи актуализации в Steam.

Тогава може да се получи ситуацията, че Windows потребителите ще използват остарелия DirectX 11, а на Linux потребителите ще бъде предоставен много по-мощният и модерен Vulkan.

Прочетете още:  Microsoft спират Windows 10 version 1903 за някои компютри с Intel

Разбира се, това са чудесни новини, които още веднъж показват отдадеността на Valve към Linux идеята. Поддържането на нишов пазар като Linux показва достатъчно, но добавянето на още по-нишовия VR пазар към Linux гейминга доказва тяхната пълна отдаденост на Linux и неговото общество. Всичко това е само добавка към техните усилия при проекти като подпомагат проекти като DXVK и с разработването на своя собствена версия на Wine, наречена Proton, която се използва в Steam Play.

Всички потребители, които имат комплекта за виртуална реалност на Valve, който се казва Valve Index, ще получат играта безплатно. Засега не е ясно дали при Linux тя ще може да се играе и с други комплекти, но това най-вероятно ще бъде обявено по-късно.

Играта ще излезе за Windows на 23-и март, като още в началото тя ще може да бъде играна и от Linux потребителите чрез Proton. Цената в момента е намалена на 44,99€ от 49,99€, така че побързайте да я купите и не забравяйте да я играете под Linux, за да бъде отчетена като Linux продажба.

Интересно видео за Half-Life: Alyx с основателя на Valve Gabe Newell можете да видите тук:

5/5 (1 Review)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments