Half-Life: Alyx потвърдена за Linux. Идва с Vulkan

0
165
Half-Life: Alyx Linux

Играта Half-Life: Alyx е потвърдена за Linux. Разработчиците се стремят да я предоставят с Vulkan.

Малко преди от Valve да анонсират играта с виртуална реалност (VR) Half-Life: Alyx, всички Linux потребители очакваха да бъде обявено и Linux издание, но това не се случи.

Half-Life: Alyx е VR завръщането на Valve към поредицата Half-Life. Това е история за невъзможна борба срещу извънземната раса, известна под името Combine, а действието се развива във времето между Half-Life и Half-Life 2. Играейки като Alyx Vance, вие сте единственият шанс на човечеството да оцелее“, се казва в анонса на заглавието.

Малко след това от Valve обявиха официално играта, заедно с новината, че тя ще е налична само за Windows, като не беше дадена причина за това решение. Имайки предвид всички усилия, които от Valve полагат за Linux, това решение изглеждаше странно и най-вероятно беше породено от проблеми, свързани с виртуалната реалност при Linux.

Сега обаче идват големите новини. След като Liam Dawe от Gamingonlinux се е свързал с Valve, за да провери дали има промяна в положението относно играта, от компанията са му отговорили, че Linux версията е потвърдена.

В началото Half-Life: Alyx ще може да бъде играна с Proton, а на по-късен етап ще бъде издадена официално за Linux, като разработчиците се опитват да могат дотогава да предоставят играта с Vulkan вместо с OpenGL. Тази поддръжка ще бъде добавена с последващи актуализации в Steam.

Тогава може да се получи ситуацията, че Windows потребителите ще използват остарелия DirectX 11, а на Linux потребителите ще бъде предоставен много по-мощният и модерен Vulkan.

Разбира се, това са чудесни новини, които още веднъж показват отдадеността на Valve към Linux идеята. Поддържането на нишов пазар като Linux показва достатъчно, но добавянето на още по-нишовия VR пазар към Linux гейминга доказва тяхната пълна отдаденост на Linux и неговото общество. Всичко това е само добавка към техните усилия при проекти като подпомагат проекти като DXVK и с разработването на своя собствена версия на Wine, наречена Proton, която се използва в Steam Play.

Всички потребители, които имат комплекта за виртуална реалност на Valve, който се казва Valve Index, ще получат играта безплатно. Засега не е ясно дали при Linux тя ще може да се играе и с други комплекти, но това най-вероятно ще бъде обявено по-късно.

Играта ще излезе за Windows на 23-и март, като още в началото тя ще може да бъде играна и от Linux потребителите чрез Proton. Цената в момента е намалена на 44,99€ от 49,99€, така че побързайте да я купите и не забравяйте да я играете под Linux, за да бъде отчетена като Linux продажба.

Интересно видео за Half-Life: Alyx с основателя на Valve Gabe Newell можете да видите тук:

5/5 (1 Review)