Хората зад WannaCry са най-вероятно от Китай

0
15
Malware


Откакто беше осъществена масивната криптовирус атака с WannaCry, различни специалисти и изследователи се опитват да разберат точно кой стои зад нея. Нови данни показват, че това може би е Китай.

Преди малко повече от две седмици WannaCry удари стотици хиляди компютри в над 150 държави, използвайки експлойт, който беше част от експлойт инструментите на Националната агенция за сигурност на САЩ.

Специалистите тогава предоставиха информация, че хората, които стоят зад атаката са част от група, наречена Shadow Brokers, но това е всичко, което се знаеше до момента за тях.

Ново изследване, което са провели от фирмата по сигурност Flashpoint, изкарва нови данни, които насочват погледите към Китай. От фирмата са извършили лингвистичен анализ на различните съобщения, направени от WannaCry.

От фирмата откриват, че WannaCry използва езиков конфигурационен файл, с преведено съобщение на различни езици, като в голямата им част е използван Google Translate. От всички съобщения има само едно съобщение на английски език и две на китайски, които най-вероятно са писани от хора.

Изследването също така е показало, че английското съобщение е служело като източник за превода на останалите езици, като резултатите сочат, че най-вероятно за автора му английският не е майчин език.

Хората зад WannaCry са най-вероятно от Китай 3

Китайските съобщения пък се различават едно от друго и като съдържание, и като интонация, а Google Translate не се справя добре с превод от английски към китайски и обратно.

На базата на проведените изследвания, основани на уникални характеристики в съобщението, се вярва, че авторът на въпросното съобщение е китаец. Има специфична техническа грешка, която показва, че е използван китайски език за набирането на текста.

Прочетете още:  Марк Шатълуърт с някои нови коментари относно Ubuntu GNOME, конвергенцията и Mir

Друг аргумент, който работи в полза на тази теза, е фактът, че съобщението на китайски е грамотно написано, с правилна раматика, синтаксис и пунктуация, което показва, че е писано от човек, а не е автоматичен превод.

От Flashpoint също така не отхвърлят и възможността всички тези следи да са оставени умишлено, за да заблудят разследващите. Можете да разгледате детайли от изследването тук.

0/5 (0 Reviews)