How to: Ето как лесно да настроите енергоспестяването и да свалите температурите при Arch и Arch-базираните дистрибуции

0
92
Чип може да спре епилептичните припадъци

Сигурно много потребители са се чудили как лесно могат да намалят температурите на своите видео карта и процесор под Linux и понеже това е винаги актуална тема, тук смятам да ви покажа един много лесен начин за Arch и Arch-базираните дистрибуции като Manjaro, Antergos, ArchLabs и пр.

За щастие на тези потребители има разработен от потребителя quequotion чудесен аплет, чието име е indicator-powersave. Той е форк на добре познатия indicator-cpufreq, но с добавени допълнителни опции за глобално пестене на енергия за различни компоненти.

Трябва да имате предвид, че това не е инструмент за мониторинг, нито автоматизиран мениджър за настройки, а инструмент, чрез който потребителят сам решава какви настройки да зададе, в зависимост от това дали компютърът е в покой/лека работа или се използва интензивно като игри, изчисления, рендиране и пр. indicator-cpufreq позволява глобалното спиране и пускане на тротлинга на процесора и видео картата, мултитрединга, турбото и P-State, както и режима за енергоспестяване на процесора, познат още като governor. възможна е и настройката на всеки един компонент, без да се използва глобално правило.

How to: Ето как лесно да настроите енергоспестяването и да свалите температурите при Arch и Arch-базираните дистрибуции 9

Инсталиране на indicator-powersave

Можете много лесно да инсталирате indicator-powersave със следната команда:

CODE: Избери всички

yaourt -S indicator-powersave --noconfirm

Разбира се, можете да отворите Octopi или Pamac и да го инсталирате от там. Аплетът се стартира с командата indicator-cpufreq. Ако не искате всеки път да пишете командата, можете да си направите стартер с нея или скрипт. Ако искате аплетът да се стартира автоматично при пускане на системата, можете да добавите създадения от вас скрипт към стартъп програмите.

How to: Ето как лесно да настроите енергоспестяването и да свалите температурите при Arch и Arch-базираните дистрибуции 10

Тук трябва да споменем, че избирането на опцията Cut спира тротлинга, което означава, че температурите ви могат да се повишат чувствително. Избирането на режим на опцията System Throttle е глобално и премахва действието на всички други настройки, които се намират под нея.

Прочетете още:  System76 ще разработват собствени Linux лаптопи от следващата година

При използването на indicator-powersave добър ход е използването и на някакъв инструмент, посредством който да следите температурите на компонентите в системата. Тук ще ви предложа много удобен инструмент от същия автор, който се допълва идеално с indicator-powersave. Инструментът indicator-sensors предоставя полезна информация относно температурите на вашия процесор, видео карта, хард дискове и пр., като предоставя и различни удобни настройки. Той също е под формата на аплет в системния трей.

How to: Ето как лесно да настроите енергоспестяването и да свалите температурите при Arch и Arch-базираните дистрибуции 11

Можете да настроите за кои компоненти да се показва информация, в каква мерна единица да бъдат градусите, да се настроят иконите, имената, да се включват и изключват различни плъгини, да се зададе автоматичен старт със системата и т.н.

Инсталиране на indicator-sensors

indicator-sensors също се инсталира много лесно, като трябва да изпълните следната команда:

CODE: Избери всички

yaourt -S indicator-sensors-git --noconfirm

indicator-sensors, както и indicator-powersave може да бъде инсталиран и чрез пакетния мениджър, който използвате, стига да е настроен да използва AUR. indicator-sensors се стартира просто с командата indicator-sensors. Както и за indicator-powersave, тук също можете да си направите стартер или простичък скрипт, откъдето да стартирате, за да не пишете всеки път в терминал. След инсталацията на indicator-sensors резултатът е компактен аплет в системния трей, който показва температурите точно на тези компоненти, за които искаме да се информираме:

How to: Ето как лесно да настроите енергоспестяването и да свалите температурите при Arch и Arch-базираните дистрибуции 12

Забележка:
yaourt в дадените примери за инсталиране на пакетите можете да замените с AUR хелпъра, който използвате. Ако използвате pacaur, командата ще стане така:

CODE: Избери всички

pacaur -S indicator-sensors-git

Ако използвате aurman:

CODE: Избери всички

aurman -S indicator-sensors-git

И т.н.

5/5 (1 Review)