How to: Ето как лесно да настроите енергоспестяването и да свалите температурите при Arch и Arch-базираните дистрибуции

0
27
Чип може да спре епилептичните припадъци

Сигурно много потребители са се чудили как лесно могат да намалят температурите на своите видео карта и процесор под Linux и понеже това е винаги актуална тема, тук смятам да ви покажа един много лесен начин за Arch и Arch-базираните дистрибуции като Manjaro, Antergos, ArchLabs и пр.

За щастие на тези потребители има разработен от потребителя quequotion чудесен аплет, чието име е indicator-powersave. Той е форк на добре познатия indicator-cpufreq, но с добавени допълнителни опции за глобално пестене на енергия за различни компоненти.

Трябва да имате предвид, че това не е инструмент за мониторинг, нито автоматизиран мениджър за настройки, а инструмент, чрез който потребителят сам решава какви настройки да зададе, в зависимост от това дали компютърът е в покой/лека работа или се използва интензивно като игри, изчисления, рендиране и пр. indicator-cpufreq позволява глобалното спиране и пускане на тротлинга на процесора и видео картата, мултитрединга, турбото и P-State, както и режима за енергоспестяване на процесора, познат още като governor. възможна е и настройката на всеки един компонент, без да се използва глобално правило.

How to: Ето как лесно да настроите енергоспестяването и да свалите температурите при Arch и Arch-базираните дистрибуции 1

Инсталиране на indicator-powersave

Можете много лесно да инсталирате indicator-powersave със следната команда:

CODE: Избери всички

yaourt -S indicator-powersave --noconfirm

Разбира се, можете да отворите Octopi или Pamac и да го инсталирате от там. Аплетът се стартира с командата indicator-cpufreq. Ако не искате всеки път да пишете командата, можете да си направите стартер с нея или скрипт. Ако искате аплетът да се стартира автоматично при пускане на системата, можете да добавите създадения от вас скрипт към стартъп програмите.

How to: Ето как лесно да настроите енергоспестяването и да свалите температурите при Arch и Arch-базираните дистрибуции 2

Тук трябва да споменем, че избирането на опцията Cut спира тротлинга, което означава, че температурите ви могат да се повишат чувствително. Избирането на режим на опцията System Throttle е глобално и премахва действието на всички други настройки, които се намират под нея.

Прочетете още:  Опасна Bluetooth уязвимост дебне всички платформи

При използването на indicator-powersave добър ход е използването и на някакъв инструмент, посредством който да следите температурите на компонентите в системата. Тук ще ви предложа много удобен инструмент от същия автор, който се допълва идеално с indicator-powersave. Инструментът indicator-sensors предоставя полезна информация относно температурите на вашия процесор, видео карта, хард дискове и пр., като предоставя и различни удобни настройки. Той също е под формата на аплет в системния трей.

How to: Ето как лесно да настроите енергоспестяването и да свалите температурите при Arch и Arch-базираните дистрибуции 3

Можете да настроите за кои компоненти да се показва информация, в каква мерна единица да бъдат градусите, да се настроят иконите, имената, да се включват и изключват различни плъгини, да се зададе автоматичен старт със системата и т.н.

Инсталиране на indicator-sensors

indicator-sensors също се инсталира много лесно, като трябва да изпълните следната команда:

CODE: Избери всички

yaourt -S indicator-sensors-git --noconfirm

indicator-sensors, както и indicator-powersave може да бъде инсталиран и чрез пакетния мениджър, който използвате, стига да е настроен да използва AUR. indicator-sensors се стартира просто с командата indicator-sensors. Както и за indicator-powersave, тук също можете да си направите стартер или простичък скрипт, откъдето да стартирате, за да не пишете всеки път в терминал. След инсталацията на indicator-sensors резултатът е компактен аплет в системния трей, който показва температурите точно на тези компоненти, за които искаме да се информираме:

How to: Ето как лесно да настроите енергоспестяването и да свалите температурите при Arch и Arch-базираните дистрибуции 4

Забележка:
yaourt в дадените примери за инсталиране на пакетите можете да замените с AUR хелпъра, който използвате. Ако използвате pacaur, командата ще стане така:

CODE: Избери всички

pacaur -S indicator-sensors-git

Ако използвате aurman:

CODE: Избери всички

aurman -S indicator-sensors-git

И т.н.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments