How to: Как лесно да изгасим или рестартираме Linux в определено време, час или дата

0
122
How to: Как лесно да изгасим или рестартираме Linux в определено време

Много потребители понякога се чудят как лесно да рестартират или изгасят Linux в определено време, час или дата и докато има наистина доста решения чрез команден ред, то не за всеки това е особено удобно. При тези варианти командите трябва да се помнят или записват, потребителите след това трябва да се сетят за тях или пък да си спомнят къде са ги записали, а освен това и повечето от тях не се чувстват особено уверени с командите и терминал. Представете си как казвате на баба си, че трябва да въведе в терминал например /sbin/shutdown -r 10, което ще рестартира компютъра след 10 минути.

Поради тази причина тук реших да ви покажа един много лесен, приятен и удобен начин, чрез който можете да изгасите Linux по графичен път, с помощта на едно малко, но полезно приложение, което позволява постигането на тази цел само с няколко клика на мишката, а плюс това предоставя и доста интересни опции.

Приложението за което говорим има няколко версии, според графичната среда, която използвате. Ако използвате KDE Plasma, на вас ви трябва Kshutdown; ако използвате GNOME-базирана среда, то ви е необходим Gshutdown, а за потребителите на LXDE и подобни среди е наличен Qshutdown.

How to: Как лесно да изгасим или рестартираме Linux в определено време, час или дата 7
Kshutdown при графичната среда KDE Plasma.

Приложението изглежда сходно в трите си варианта, като предоставя същите опции. Интерфейсът е приятелски настроен и с него се работи много лесно. Потребителят само трябва да избере желаното действие и да го активира. От удобни менюта се предоставят и различни опции като избор на действие – рестарт, гасене, хибернация, съспенд, отписване, затваряне на сесията, гасене при липсата на потребителска активност, заключване на екрана и още.

How to: Как лесно да изгасим или рестартираме Linux в определено време, час или дата 8
Gshutdown при графичната среда Cinnamon

Потребителят може да избере кога да бъде избрано желаното действие, да зададе точен час, оставащо време или дата, да избере метод за изпълнението му, да зададе изпълнение на персонализирана команда по желание, да настрои дали да се показва икона в системния трей, да показва икона при избрано и активирано действие, да настрои съобщението, което ще се показва при избраното действие, да тества настройките и пр.

How to: Как лесно да изгасим или рестартираме Linux в определено време, час или дата 9
Qshutdown при графичната среда LXDE

Инсталиране на Kshutdown, Gshutdown и Qshutdown:

Прочетете още:  Linux Kernel. Новини около Linux ядрото и нови версии. Излезе версия 4.10

Инсталирането на съответната версия е много лесно. За Ubuntu и базираните на него като Mint, ако използвате KDE, можете да инсталирате Kshutdown със следната команда:

CODE: Избери всички

sudo apt install kshutdown

Ако използвате GNOME-базирана среда, то инсталирате Gshutdown с командата:

CODE: Избери всички

sudo apt install gshutdown

За LXDE и други среди инсталацията на Qshutdown става по следния начин:

CODE: Избери всички

sudo apt install qshutdown

Разбира се, ако не искате да пишете команди, можете да инсталирате съответната версия на приложението посредством вашия софтуерен център с няколко клика на мишката.

За Arch и базираните на него като Manjaro можете да инсталирате с:

CODE: Избери всички

yaourt -S kshutdown

или

CODE: Избери всички

yaourt -S gshutdown

Или да намерите пакетите във вашия софтуерен мениджър. За Arch Linux Qshutdown не е наличен.

0/5 (0 Reviews)