How to: Как лесно да конвертираме мултимедийни файлове (аудио и видео) при Linux

0
270
How to: Как лесно да конвертираме мултимедийни файлове (аудио и видео) при Linux

Конвертирането на мултимедийни файлове обикновено е свързано с търсене на подходящ софтуер, на който потребителите или не попадат, или просто нямат достатъчно желание да търсят, а в други случаи просто им се вижда много сложно.

При Linux съществуват различни методи за конвертиране на видео и аудио файлове, но в повечето случаи това изисква сложни настройки или писане на команди. Резулатът е добър, но повечето потребители не се чувстват комфортно да използват команди за подобни дейности. Ето защо тук ще ви предоставя много лесна и приятна програма за конвертиране на мултимедийни файлове.

Curlew е приложение за Linux, което може да конвертира мултимедийни файлове само с няколко клика, без да изисква от потребителя никакви технически знания. Приложението предоставя изключително лесен за използване интерфейс, който е подреден интуитивно и прегледно, което предполага лесната работа с продукта.

Конвертирането на файловете се извършва в три лесни стъпки. Потребителят трябва само да завлачи файла в основния прозорец на програмата или да използва специалното диалогово меню за тази цел, да избере изходния формат, в който иска да бъде конвертиран файлът и да натисне бутона за конвертиране.

How to: Как лесно да конвертираме мултимедийни файлове (аудио и видео) при Linux 7
Curlew Multimedia Converter при Arch Linux с графична среда KDE.

Curlew е фронтенд на ffmpeg и предлага голямо разнообразие от поддържани формати, някои от които mp3, WAV, 3GP, FLV, Blackberry Video, Google Android Video, различни iPhone/iPod формати, MKV, MP4, MPEG1, MPEG 2, H.264, NTSC DVD, OGG, PSP, RAW DV, WMA, WebM и още. Освен конвертиране се предлага и сливане на файлове, като може да се избере точно време кога да се случи това, да се приложи Fade In/Out ефект при, а също така и изрязване на файловете в конкретен момент.

How to: Как лесно да конвертираме мултимедийни файлове (аудио и видео) при Linux 8
Curlew Multimedia Converter при Arch Linux с графична среда KDE.

Програмата предоставя още най-различни настройки като избиране на плейър за мултимедийните файлове, избор на изходна директория, където да отиват готовите файлове след като бъдат конвертирани, детайлна информация за файла, гасене на компютъра след приключване на задачата, приспиване на компютъра след приключване на задачата, скриване/показване на страничен панел, показване на статусбар, показване на икона в системния трей, просвирване на сигнал при приключване на задачата, настройване на битрейт, канали, аудио кодек, настройване на силата на звука, добавяне на любими и още много.

How to: Как лесно да конвертираме мултимедийни файлове (аудио и видео) при Linux 9
Curlew Multimedia Converter при Manjaro Linux с графична среда Cinnamon.

Инсталиране на Curlew при Ubuntu, Linux Mint и подобни:

Прочетете още:  Intel процесорите, които ще излязат през 2018-а година няма да бъдат уязвими срещу Meltown и Spectre

Инсталирането на Curlew при Ubuntu/Linux Mint и подобни може да бъде осъществено по два начина – с добавяне на хранилище (PPA) или от .deb пакет. Добавянето на хранилище може да стане от вашия софтуерен център или чрез следните команди в терминал:

CODE: Избери всички

sudo add-apt-repository ppa:noobslab/apps
sudo apt-get update
sudo apt-get install curlew

Ако желаете да инсталирате Curlew от .deb, свалете последната версия, която се предлага в SourceForge:

Curlew Ubuntu/Mint .deb

След като свалите файла просто щракнете два пъти върху него с левия бутон на мишката, въведете потребителската си парола и изчакайте инсталацията да приключи.

Инсталиране на Curlew при Arch Linux, Manjaro, Netrunner и подобни:

За да инсталирате Curlew при Arch Linux, Manjaro, Netrunner и подобни, е нужно да изпълните следната команда:

CODE: Избери всички

aurman -S curlew

или да потърсите програмата във вашия пакетен мениджър, в който трябва да е настроено да търси и от AUR.

0/5 (0 Reviews)