HP Chromebook X2 ще е първият detachable лаптоп с поддръжка за Linux приложения

0
59
Chrome OS 74 ще предостави Linux поддръжка за аудио и видео ускорение

Както ви съобщихме по-рано, от Google обявиха в края на миналия месец, че използването на Linux приложения при Chromebook ще стане реалност, а първото устройство, което поддържаше тази услуга беше Pixelbook. По-късно поддръжка за Linux приложения се появи и при Samsung Chromebook Plus, но има да бъде свършена още работа по новата функция. За момента приложенията могат да се инсталират само от терминал, като със сигурност процесът по инсталацията ще бъде подобряван и опростяван за в бъдеще.

Въпреки началния си стадий обаче, поддръжката на Linux приложения при Chromebook се разраства с всеки изминал ден. Сега нова информация, изнесена от XDA показва, че първияг лаптоп от типа detachable, който също ще получи такава поддръжка, е анонсираният преди около два месеца Chromebook X2 на компанията HP.

За да могат да използват поддръжката за Linux приложения обаче, собствениците на Chromebook X2 ще трябва да се присъедният към експерименталния канал Chrome OS Canary, което важи и за другите поддържани устройства. Потребителите на другите устройства също ще трябва да се присъединят към експерименталния канал, но ще трябва и да разрешат Developer Mode режима.

Можем да се надяваме, че скоро поддръжката за Linux приложения при Chromebook и Chrome OS ще стане част от функциите, които се предлагат официално, защото към момента тя би представлявала интерес повече за напреднали потребители и разработчици. Веднъж щом инсталирането на приложенията се опрости и добие вид, подобен при този при Linux, където приложенията се инсталират с два клика на мишката, тази нова функция може да започне да се радва на висок интерес сред потребителите.

Прочетете още:  Ubuntu подготвят актуализации за Spectre с IBRS/IBPB
0/5 (0 Reviews)