Huawei искат да заменят Android с Linux

0
125
Huawei искат да заменят Android с Linux

Huawei търсят начини да заменят Android с руската Linux-базирана операционна система „Aurora OS“.

С постоянно нарастващия конфликт между САЩ и Китай и все по-вероятната възможност за бъдеще, в което китайският гигант в производството на смартфони Huawei няма да има достъп до Android, от компанията започват да търсят алтернативи.

Според последни данни от Huawei водят интензивни преговори с Русия за започване на пилотна програма за премахването на Android и заместването му с Linux-базираната руска мобилна операционна система Aurora OS, съобщава Reuters.

Aurora OS е Linux дистрибуция с отворен код, която е разработена от финландската компания Jolla, използваща за база Sailfish OS. При тази операционна система усилията на разработчиците са фокусирани главно към сигурността и поверителността на потребителите.

Като първоначална стъпка за осъществяването на този голям проект ще е нсталирането на Aurora на 360 000 таблета, които ще бъдат използвани за преброяването на населението на Русия, което е планирано за 2020-а година. Според източниците обаче Huawei имат по-големи планове за руската операционна система.

Aurora OS е собственост на държавната телекомуникационна компания Ростелеком. Именно тази компания ще бъде отговорна за избора на таблетите, на които ще бъде инсталирана Aurora OS, които ще бъдат използвани за преброяването на населението на Русия. Изборът на таблетите и инсталацията на операционната система ще трябва да се случат до август месец 2020-а година.

Анализатори считат, че тази стъпка на Huawei може би ще постави началото на замяната на Android с Linux. Заедно с това смело начинание китайският гигант обяви наскоро и своя операционна система Harmony OS, която към момента е главно IoT насочена, но от компанията уверяват, че при нужда тя бързо може да замести Android при смартфоните.

Прочетете още:  Разработчиците на Debian обсъждат дали да изоставят Live Images
5/5 (2 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments