Huawei изградили 3G мрежа за подслушване в Северна Корея

0
67
Huawei изградили 3G мрежа за подслушване

Huawei изградили 3G мрежа за подслушване в Северна Корея, подпомагайки комунистическия режим на най-затворената страна в света да наблюдава гражданите си.

Изглежда лошите новини около забраната на американски компании да търгуват с Huawei бяха само началото за тежкия период на компанията. Сега от Washington Post съобщават за изтекли документи, които показват, че китайската компания тайно е помагала на режима на Ким Чен Ун да изгради цензурирана безжична 3G мрежа.

Документите са изтекли от бивш служител на компанията, чиято анонимност засега е запазена, и от тях става ясно, че Huawei изградили 3G мрежа за подслушване, която предоставя лесна възможност за подслушване и следене.

Китайският гигант към момента отрича всички тези данни и техен говорител заявява, че нямат бизнес присъствие в комунистическата държава.

Според документите мрежата е изградена през 2008-а година, а от Huawei са отговорни за предоставянето на клетъчната инфраструктура, което е грубо нарушаване на санкциите срещу Северна Корея. Също така става известно, че Huawei са били в партньорски отношения и с подкрепяната от китайското правителство компания Panda International, които също са в черния списък на САЩ.

Двете компании са си взаимодействали в продължение на седем години, но за момента не се знае до каква степен Huawei за замесени в дела, свързани със Северна Корея.

Запитан от Ройтерс дали Huawei има връзки със Северна Корея, американският президент Доналд Тръмп отговори кратко – „Ще разберем„.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Очаква се RC изданието на X.Org Server 1.20 да излезе днес