Хванаха Facebook да събира историята на обажданията и SMS-ите на потребителите си

0
911

Изглежда, че изтичането на информацията за над 50 милиона акаунта от Facebook провокира някои потребители да станат по-бдителни относно социалната мрежа и да я хванат в крачка. И преди е имало информация, че платформата събира историята на обажданията и SMS-ите на потребителите си без тяхното съгласие, но от Facebook твърдо отричат това да е така.

В последния си блог пост от компанията казват, че събирането на историята е било част опция, в която Android потребителите на Messenger или Facebook Lite са можели да изберат да участват или не. Информацията бива събирана при вписване или по-късно от приложенията. Разбира се, както всяка една компания обявява в такива случаи, от Facebook също казват, че тази информация им е нужна, за да подобрят преживяванията на потребителите, но не конкретизират точно за кои преживявания става въпрос, както и уверяват всички, че информацията няма да бъде продавана и съдържанието на текстовите съобщения и обажданията не се пази на техните сървъри.

Въпреки всички твърдения обаче, много Android потребители установяват, че всъщност се събира историята на обажданията и на SMS-ите им без тяхното знание и съгласие. Те са открили това чрез офлайн Facebook база данните, които могат лесно да бъдат свалени и прегледани от всички. това става по следния начин:

1. Логнете се във вашия Facebook акаунт.
2. Отидете в настройките – Settings.
3. В секцията General изберете “Download a copy of your Facebook data” и натиснете на бутона “Download Archive”.
4. Въведете паролата, когато бъдете попитани и свалянето ще започне автоматично или на вашата електронна поща ще получите писмо с линк за сваляне.
5. След като свалянето приключи, просто разархивирайте .zip архива, стартирайте HTML файла с име index, който, ако е асоцииран правилно ще се отвори с вашия браузър по подразбиране, където ще можете да видите всички Facebook данни.

Ако и във вашия случай историята бива събирана без вашето съгласие или знание, то лесно можете да го спрете в Messenger и във Facebook Lite. В Messenger натиснете върху вашата профилна снимка, в горния десен ъгъл, след това изберете People, а след това Sync Contacts, за да спрете качването на данните на сървърите на Facebook.

Прочетете още:  Излезе Linux дистрибуцията Netrunner Rolling 2018.08

За Facebook Lite трябва да отидете в менюто, което се намира в горния десен ъгъл, където ще видите две опции за спиране – Contacts Uploading и Call and Text History Uploading. В нормалното Facebook приложение начинът е подобен – отидете на Settings->App Settings и спрете опцията Continous Contact Upload.

Това обаче не е достатъчно, защото сега ще трябва да изтриете и информацията, която е качена до момента. След като сте избрали Sync contacts в Messenger приложението, изберете Learn Morе и ще ви се отвори страница, където имате възможност да изтриете всичко или поне така твърдят от Facebook.

Хванаха Facebook да събира историята на обажданията и SMS-ите на потребителите си 3

Начините, по които Facebook следи постоянно и събира информация за своите потребители са много и може да разклатият доверието и на най-заклетите им фенове. Със сигурност ситуацията е много тревожна и това със сигурност също допринася за успеха на движението #deletefacebook и все повече потребители изтриват акаунтите си в социалната мрежа, късайки окончателно с платформата.

0/5 (0 Reviews)