Идва Wine-vulkan поддръжка при Wine

0
929
Wine Linux игри

Въпреки че кросплатформеният приложно-програмен интерфейс за графика и изчисления Vulkan е съвместим с всички големи операционни системи, продължават да съществуват разработчици на игри, които не изкарват версии за Linux на своите заглавия, въпреки минималните усилия, които са нужни за това.

Поради тази причина разработчикът Roderick Colenbrander преди известно време създаде проект, който се казва winevulkan и дава възможност за подкарването на подобни заглавия чрез Wine. Wine-vulkan представлява имплементиран Vulkan слой с поддръжка за ICD драйвъра.

Към момента wine-vulkan предлага Vulkan 1.0.51 core с минимален комплект от разширения за графично рендиране. Посредством него могат да се играят игри като последния Wolfenstein II, Doom II, The Talos Principle (която има нейтив Linux версия), vulkaninfo.exe, cube.exe и VkQuake.

Сега работата на Roderick Colenbrander вече идва официално в Wine и ще бъде слята в основния код, като към момента се намира в Wine Git. Твърде е възможно промените да намерят място още в утрешното издание на Wine 3.3.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  DXVK за игра на DirectX 10/11 игри при Linux. Новини и нови версии. Версия 0.31 е тук.