Идват кабели с по-бързия HDMI 2.1 стандарт. Спецификации и интересни факти.

0
236
Идват кабели с по-бързия HDMI 2.1 стандарт. Спецификации и интересни факти.


Новият стандарт обещава по-високи скорости, по-бърз гейминг, сцена-по-сцена HDR и за първи пък 8K резолюция.

Идва новият HDMI стандарт, който след известно време всички ще използват за свързаност за своите комплекти за виртуална реалност, телевизия и аудио.

HDMI 2.1 беше показан на CES 2017 в Лас Вегас, където от HDMI Licensing анонсираха спецификациите на версия 2.1, които включват бързи честоти на опресняване за геймърите, 48Gbps предаване на данни, по-добро аудио и резолюция от зашеметяващите 8K.

HDMI 2.1 кабелите ще осигуряват по-бързи честоти на опресняване, като ще позволява 60 кадъра в секунда за 8K, а за 4K ще е на 120 кадъра. Това са изключително добри новини за геймърите и почитателите на домашното кино.

„Повишихме значително честотата на опресняване и резолюциите“, казва директорът на маркетинга при HDMI Licensing Jeff Park, като посочва, че при олимпийските игри в Токио ще се използва масово 8К съдържание.

„NHK в Япония ще пуснат за официален стрийм 8K и много производители на електронни компоненти ще се целят в този таргет, така че ние положихме основата, давайки гъвкавост на индустрията“, добавя Jeff Park.

Може би много потребители си задават въпроса дали им е нужна резолюция от порядъка на 8K, но Park обяснява, че това е бъдещето и най-вече при виртуалната реалност (VR). При VR целта са най-високите резолюции и много високия брой на кадрите и в момента индустрията се опитва да постигне 8K резолюция при 240Hz честота на опресняване.

В момента HDMI 2.1 няма да може да покрие подобни стойности, но следващата версия ще може, обяснява Park, като счита, че някои телевизионни оператори направо могат да прескочат 4К излъчването и да преминат директно на 8К.

Идват кабели с по-бързия HDMI 2.1 стандарт. Спецификации и интересни факти. 3

Новата версия HDMI 2.1 предлага и Game Mode VRR функцията, която представлява интеракция в реално време. Съкращението VRR идва от Variable Refresh Rate, което означава по-малко забавяне в изображението, по-малко засичане и тиъринг на кадрите.

Това е още една добра новина за геймърите, тъй като HDMI 2.1 ще направи така, че 3D графичните процесори ще рендират и показват изображенията в реално време, което ще доведе до много по-гладък геймплей и повече детайлност на картината.

Като се има предвид все по-нарастващата популярност на HDR, HDMI 2.1 предоставя на феновете на киното функцията Dynamic HDR. Най-общо казано това означава, че картината ще се предава към телевизора с възможно най-големите детайли, дълбочина, яркост, контраст и по-голям цветови диапазон.

Jeff Park обяснява, че към момента HDR използва усреднени стойности за целия филм и докато наистина има полза от това, то все пак не се прилага за всяка сцена по идеален начин. Dynamic HDR обаче позволява на HDR метадатата да се приложи прецизно, кадър по кадър или по-практичния вариант сцена по сцена.

Обработването на кадър по кадър би отнело много време, но сцена по сцена за момента е напълно постижимо, казва той.

Освен виртуалната реалност и телевизорите, от новия стандарт HDMI 2.1 полза ще имат и саундбар системите, усилвателите и всякакво аудио оборудване. Това обаче за съжаление означава, че ще трябва да се закупи и нова техника.

Прочетете още:  Windows XP отново с ръст, Windows 10 е в застой

За последните няколко генерации, HDMI предоставяше Audio Return Channel (ARC), което дава възможност аудиото да се предава двупосочно към телевизори и аудио оборудване. Това позволява на телевизора например да изпрати своето собствено аудио към съраунд система, саундбар и пр., като прескача своята система от говорители.

Сега идва подобрена версия на тази функция под името Enhanced Audio Return Channel (eARC), която е в крачка с последните кодеци и промените при тях, както и включва новите обектово-базирани кодеци DTS:X и Dolby Atmos.

eARC вдига значително пропускливостта. Със стария стандарт на HDMI има ограничение за двуканален PCM или старите Dolby Digital и DTS audio, но сега с eARC ривърс каналът вече поддържа много по-голяма аудио честотна лента, включително Dolby Atmos, DTS HD, Dolby True HD, DTS:X и друго обектово-базирано аудио, при много по-голяма пропускливост.

Новите HDMI кабели са означени като 48G и ще могат да изпращат некомпресирано 8K съдържание, заедно с HDR. Нуждата от 48Gbps кабел е продиктувана от все по-голямото количество данни, които трябва да се предават.

Скокът също е голям – при HDMI 2.0 скоростта е 18Gbps, а при 2.1 цели 48Gbps. Всеки един кабел ще трябва да бъде тестван, за да му бъде сложен 48-гигабитов рейтинг. Също така всички кабели ще са обратно съвместими с по-старите версии на HDMI интерфейса и спецификациите им. Работното име е 48G, а официално име ще има по-късно тази тодина.

В същото време Paul Gagnon, старши мениджър на отдела за анализи и проучвания към IHS Technology, очаква телевизорите, които ще поддържат новия HDMI 2.1 стандарт да се появят съвсем скоро, още през тази година.

„Производителите на телевизори са благосклонно настроени към новите HDMI стандарти. Те може да не харесват това, че промяната е свързана с разходи, но това е стандарт, който осигурява по-добър HDR и по-високи резолюции от следващо поколение и те ще трябва да го приемат“, казва той.

Като се има предвид фактът, че HDMI 2.1 беше обявен толкова рано през новата 2017-та година, теоретично има шансове производителите да успеят за периода март-април, когато традиционно излизат нови модели телевизори. Малка е вероятността това да се случи, но все пак има надежда.

Както всяка една технология HDMI 2.1 първо ще се появи само в моделите от най-висок клас, но съвсем скоро все по-често ще го срещаме и в другите класове, придобивайки бързо масовост.

Дали има значение за обикновения потребител, че неговият телевизор не е с HDMI 2.1? По-скоро не, но за геймърите ентусиасти и любителите на киното, това е една вълнуваща нова фаза на преживявания, които със сигурност ги изкушават. Почти дойде тяхното време да си закупят нов телевизор и да им напомним да не забравят HDMI 2.1 кабела.

0/5 (0 Reviews)