Имейл приложения за iOS и Mac хванати да продават потребителска информация

0
37
Имейл приложения за iOS и Mac хванати да продават потребителска информация

Имейл приложения за iOS и Mac, които рекламират себе си като сигурни и насочени към поверителността, бяха заловени да продават потребителска информация.

Имейл приложения, които са насочени към сигурността и поверителността за iOS и Mac, са заловени да продават потребителска информация на трети страни, показва проучване на Motherboard.

Едно от тези приложения е безплатното крос-платформено имейл приложение Edison Email, което се радва на широка популярност и е сваляно милиони пъти от потребителите. От разследването се разбира, че данните, събрани от Edison Email се продават на трети страни като рекламни агенции, на компании от сектора за електронна търговия и агенции за пътувания.

Събраната информация е от входящата имейл кутия на потребителите и съдържа различни данни, които представляват интерес за различни компании. Тя бива закупувана за различни кампании и разработване на най-разнообразни продукти.

От Motherboard са се свързали с различни потребители на Edison Email, които са заявили, че не знаят за това, че тяхната лична информация бива продавана на лица от трети страни. В същото време слоганите на приложението са „privacy by design“ и „privacy first“, което убеждава потребителите, че са в сигурни ръце, що се отнася до личните им данни.

В своя защита от Edison Email съобщават, че потребителите могат да се откажат от събирането на данни, но е очевидно, че след като повечето от тях не знаят, че те биват събирани от тях, няма и как да ги спрат. Тук трябва да се отбележи, че отказването от събиране на лични данни не повлияват услугата и работата с приложението по никакъв начин.

Прочетете още:  Излезе Mozilla Firefox 75 за Linux с Flatpak поддръжка и други подобрения

От Edison Email също така изтъкват, че са направили много по отношение на това техните политики да са прозрачни и разбираеми за потребителите. По всичко обаче личи, че това, което са направили до момента, не е достатъчно.

От Motherboard съобщават и за други подобни имейл приложения, които продават личните данни на потребителите си. Това са CleanFox и Slice, на компанията Rakuten, която разработва Viber.

И докато при Cleanfox се позволява лесно отказване от събирането на потребителски данни, то при Slice на Rakuten се сканира всяка една потребителска информация и всяка една покупка, която може да е в полза на рекламните компании. Като резултат от това приложението ви предлага персонализирано онлайн пазаруване, което ви предлага артикули, които са подходящи за вас.

Препоръчваме на потребителите, използващи имейл клиентите Edison Email, CleanFox и Slice да се откажат от услугите им. За да се откажете от услугите на имейл доставчик от трети страни, отидете в страницата му с настройки и спрете достъпа. За Gmail трябва да отидете до Security->Manage Third-Party Access.

0/5 (0 Reviews)