Инструментът за почистване на Google Chrome ще премахва и нежелани браузърни разширения

0
73
Google Chrome

Може би повечето потребители не знаят, но от Google имат разработен почистващ инструмент за техния интернет браузър Chrome, за който те споменаха още преди две години.

Инструментът е актуализирана версия на Chrome Cleanup Tool (CCT) и проверява компютъра ви за вируси посредством технологията на ESET. Малко хора очакват от един интернет браузър да извършва функциите на антивирусна програма и някои потребители бяха притеснени от факта, че браузърът сканира комютрите им.

Още преди да бъде обявен официално, инструментът първо беше забелязан от разработчика по сигурността Kelly Shortridge, която още тогава пусна детайли в Twitter:

Сега, според нови промени в кода, инструментът ще премахва насилствено инсталирани браузърни разширения посредством Windows Group политиките като подобна функция се появява в него за пръв път. Новата функционалност е описана като „актуализиране на chrome_cleaner/chrome_utils, за премахване на насилствено инсталирани разширения“ (update chrome_cleaner/chrome_utils to remove force-installed extensions). Инструментът обаче ще има списък за някои разширения на Google, които няма да бъдат премахвани и ще си останат в браузъра.

Нежеланите разширения, за които става въпрос са разширения, които се инсталират в брузъра без знанието на потребителя посредством Windows Group политиките и са предимно инструменти за администрация. Тези разширения обаче могат да бъдат използвани от зложелатели, за да инжектират в тях зловреден код. Към момента Chrome не премахваше подобни разширения, дори и те да са заразени с малуер.

Единствената възможност за потребителите да разберат дали имат инсталирано подобно разширение е през регистрите в Windows. Докато от Google все още работят по новата функция в инструмента, можете ръчно да проверите като отворите редактора за регистрите с Win+R и напишете regedit. След като се отвори редакторът, отидете до „HKLMSOFTWARE->Policies->Google->Chrome->ExtensionInstallForcelist„, за да разберете дали имате инсталирано нещо нежелано.

Прочетете още:  Новини около Wine-Staging. Все пак нови версии ще има
0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments