Intel Iris Gen 9 получава 22% повишение в бърозодействието при Linux

0
34
Intel

Intel Iris Gen 9 видео картите получават до 20% повишение в бързодействието при отворения графичен драйвърен пакет Mesa.

Разработчикът Francisco Jerez, който е бивш участник в разработването драйвъра за NVIDIA с отворен код Nouveau, а в момента работи в екипа, разработващ драйвърите за Intel за Linux, публикува подобрения за драйвърния пакет Mesa, които носят  повишено бързодействие.

Подобренията при i965 Mesa, по които е работено цял месец са за Intel Iris Gen 9 видео картите и са насочени към оптимизиране на поведението при slice/sub-slice натоварването за тези видео карти. Jerez е открил, че текущото поведение не е оптимално за високия клас Gen9 GT4 (Iris Pro) и решил да го поправи. Получените резултати са впечатляващи и допринасят за подобряване в бързодействието с до 22% в някои от случаите.

  • Unigine/Valley: 3.44% ±0.11%
  • Gfxbench/Gl_manhattan31: 3.99% ±0.13%
  • Gputest/Pixmark_piano: 7.95% ±0.33%
  • Synmark/OglTexFilterAniso: 15.22% ±0.07%
  • Synmark/OglTexMem128: 22.26% ±0.06%

Оказало се е, че и по-ниските модели също страдат от неоптимизирано slice/sub-slice поведение, но в по-малка степен.

Засега няма открити регресии от новите промени при тестването на Intel процесорите с архитектури Skylake, Broxton и Kabylake, с които Jerez разполага. Той обаче има нужда от колкото се може повече повече доклади от потребители за процесори със следните архитектури Skylake, Broxton, Kabylake, Geminilake, Coffeelake, Whiskey Lake, Comet Lake или Amber Lake.

Освен в i965 Mesa промените са налични и за Iris Gallium3D драйвъра и Intel Vulkan (ANV) драйвъра. При Intel Vulkan (ANV) промените водят до 3% повишено представяне. Новите подобрения ще бъдат налични за потребителите в Mesa 19.2, която версия ще излезе в началото на септември.

Прочетете още:  Librem 5 тръгва към потребителите скоро, но с различно качество

Повече подробности можете да научите тук.

5/5 (1 Review)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments