Intel обявиха, че започват разработка на високонадеждна Linux дистрибуция

0
6
Intel обявиха

Intel представиха своя нов проект „The Intel Safety Critical Project for Linux OS“, в който компанията ще разработва високонадеждна Linux дистрибуция, която ще се използва в области, при които е от съществено значение липсата на неизправности.

Корпоративният вице президент и генерален мениджър на Intel Imad Sousou обяснява, че е говорил с много хора от индустрията относно големите нужди, които се очертават пред тях. Става въпрос за близкото бъдеще, когато роботите ще работят във фабриките заедно с хората, когато колите ще започнат да се движат по улците без човешка намеса, когато летящите автономни дронове ще се използват ежедневно. Тогава безопасността излиза на преден план и операционната система, която ще управлява всичко това трябва да е изключително надеждна и сигурна.

Imad Sousou не говори за Windows, той дори не го споменава и за него той не е вариант. Вице президентът на Intel твърдо счита, че подобна операционна система, която ще отговори на всички норми за стабилност и безопасност е именно Linux – операционната система с отворен код, която е известна със своята стабилност и сигурност, предлагаща изключителна гъвкавост и която вече се използва в почти всички сфери на нашия живот.

В Intel са започнали да разглеждат възможните алтернативи и са развълнувани от открилите се пред тях възможности. Според тях проектът Intel® Safety Critical Project for Linux OS отговаря на всички нужди и ще помогне на производителите на автономни системи, както и важни за сигурността и безопасността системи, да преминат от една система, която се нуждае от хиляди микроконтролери и електронни единици, към система, която използва преимуществото, мощта, бързодействието и безопасността на многоядрените системи.

Прочетете още:  Почина бащата на Pac-Man

Проектът за висока безопасност ще бъде базиран на също разработваната от Intel Linux дистрибуция Clear Linux, която предлага напреднал модел за разработка и разпространение и според компанията това е възможно най-доброто решение поради редица предимства като бинарен модел за разпространение, високо автоматизиран процес, който намалява драстично средствата за разработка, софтуерни актуализации, вградени в ядрото на операционната система, което позволява по-бързото им предоставяне и още.

В момента Intel® Safety Critical Project for Linux OS проектът е в етап на планиране и подготовка, а разработките, които ще излязат благодарение на него, ще бъдат публикувани и разпространявани под безплатни лицензи. Linux дистрибуцията ще може да бъде използвана там, където е необходима, в области, където са необходими висока стабилност, високо ниво на безопасност и където всяка грешка може да предизвика сериозни повреди и дори фатални последствия. Подобни области са автомобили, роботи, дронове, производствени системи и пр.

Проектът на Intel ще използва постиженията на Clear Linux, който предлага много добри приложения и контейнери, разделени чрез виртуализация. Основната част на Linux дистрибуцията ще съдържа само минимален набор от инструменти за използване на контейнери, а цялата система ще работи в режим stateless, което означава, че тя няма да запазва своето текущо състояние и не съхранява свои настройки в /etc директорията. Настройките се генерират в движение, с използването на предварително указани шаблони.

Повече относно разработката на нова Linux дистрибуция от Intel и тегния нов проект Intel® Safety Critical Project for Linux OS можете да научите тук.

0/5 (0 Reviews)

Leave a Reply

avatar
  Абониране  
Извести ме за