Intel обявиха, че започват разработка на високонадеждна Linux дистрибуция

0
12
Intel обявиха

Intel представиха своя нов проект „The Intel Safety Critical Project for Linux OS“, в който компанията ще разработва високонадеждна Linux дистрибуция, която ще се използва в области, при които е от съществено значение липсата на неизправности.

Корпоративният вице президент и генерален мениджър на Intel Imad Sousou обяснява, че е говорил с много хора от индустрията относно големите нужди, които се очертават пред тях. Става въпрос за близкото бъдеще, когато роботите ще работят във фабриките заедно с хората, когато колите ще започнат да се движат по улците без човешка намеса, когато летящите автономни дронове ще се използват ежедневно. Тогава безопасността излиза на преден план и операционната система, която ще управлява всичко това трябва да е изключително надеждна и сигурна.

Imad Sousou не говори за Windows, той дори не го споменава и за него той не е вариант. Вице президентът на Intel твърдо счита, че подобна операционна система, която ще отговори на всички норми за стабилност и безопасност е именно Linux – операционната система с отворен код, която е известна със своята стабилност и сигурност, предлагаща изключителна гъвкавост и която вече се използва в почти всички сфери на нашия живот.

В Intel са започнали да разглеждат възможните алтернативи и са развълнувани от открилите се пред тях възможности. Според тях проектът Intel® Safety Critical Project for Linux OS отговаря на всички нужди и ще помогне на производителите на автономни системи, както и важни за сигурността и безопасността системи, да преминат от една система, която се нуждае от хиляди микроконтролери и електронни единици, към система, която използва преимуществото, мощта, бързодействието и безопасността на многоядрените системи.

Прочетете още:  Intel пуснаха първите Ice Lake 10th Gen Intel Core процесори

Проектът за висока безопасност ще бъде базиран на също разработваната от Intel Linux дистрибуция Clear Linux, която предлага напреднал модел за разработка и разпространение и според компанията това е възможно най-доброто решение поради редица предимства като бинарен модел за разпространение, високо автоматизиран процес, който намалява драстично средствата за разработка, софтуерни актуализации, вградени в ядрото на операционната система, което позволява по-бързото им предоставяне и още.

В момента Intel® Safety Critical Project for Linux OS проектът е в етап на планиране и подготовка, а разработките, които ще излязат благодарение на него, ще бъдат публикувани и разпространявани под безплатни лицензи. Linux дистрибуцията ще може да бъде използвана там, където е необходима, в области, където са необходими висока стабилност, високо ниво на безопасност и където всяка грешка може да предизвика сериозни повреди и дори фатални последствия. Подобни области са автомобили, роботи, дронове, производствени системи и пр.

Проектът на Intel ще използва постиженията на Clear Linux, който предлага много добри приложения и контейнери, разделени чрез виртуализация. Основната част на Linux дистрибуцията ще съдържа само минимален набор от инструменти за използване на контейнери, а цялата система ще работи в режим stateless, което означава, че тя няма да запазва своето текущо състояние и не съхранява свои настройки в /etc директорията. Настройките се генерират в движение, с използването на предварително указани шаблони.

Повече относно разработката на нова Linux дистрибуция от Intel и тегния нов проект Intel® Safety Critical Project for Linux OS можете да научите тук.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments