Intel показаха своята първа дискретна видео карта DG1

0
60
Intel обявиха своята първа дискретна видео карта DG1

На CES 2020 компанията Intel показа своята първа дискретна видео карта DG1.

След години на чакане и спекулации от Intel потвърдиха предварително изнесената информация за собствена дискретна (външна) видео карта, която се очаква през 2020-а година и тя вече е факт.

Новата видео карта на Intel с кодово наименование DG1 беше представена на CES 2020 и обещава да е много добра. DG1 е базирана на Xe графичната архитектура, за която от Intel казват, че носи огромни предимства по отношение на бързодействието, когато се използва съвместно с наскоро обявените процесори Tiger Lake.

На представянето на видео картата на CES 2020 от Intel демонстрираха как тя работи с играта Destiny 2. Беше показан и лаптоп, който използва Tiger Lake процесор и Xe-базиран графичен чип. От Intel засега не разкриват повече подробности, но се знае, че Tiger Lake процесорите и графичните Xe чипове се очакват по-късно тази година.

Въпреки че Intel е номер едно по производство и продажби на вградени в чипсета или процесора видео карти, които могат да се намерят в почти всеки един компютър, те от години не могат да пробият на пазара на външни видео карти. Модерните вградени графични чипове са достатъчни за 4K UHD видео, но не могат да се справят с тежки игри с интензивна графика.

Появата на дискретните Xe видео карти може да промени коренно картината на пазара, но това едва ли ще се случи веднага. Към момента всички известни дискретни видео карти са произведени от AMD или от NVIDIA, като дори Intel използваха графични чипове на AMD за някои от процесорите си.

Прочетете още:  Linux Kernel 5.7 идва с поддръжка за OLED подсветка, Tiger Lake и още

Сега от Intel искат да са напълно независими и да променят правилата на играта, изкарвайки свои дискретни графични процесори, което да ги направи напълно независими, а също така и да им осигури евентуална доминантна позиция на пазара и в този сегмент.

5/5 (1 Review)