Intel посече мобилните амбиции на Microsoft

0
28
Intel посече мобилните амбиции на Microsoft


От Intel обявиха, че се оттеглят от производството на мобилни чипове. Това може да се окаже убийствено за мобилната политика на Microsoft.

Това е може би най-големият разрив в отношенията между Microsoft и Intel през техните дълги 35 години на общо сътрудничество. Преди също е имало различни проблеми, но никога като този. Това е проблем, който повдига сериозни въпроси относно бъдещето на Microsoft на мобилния пазар.

Дори бившият CEO на Microsoft Стив Балмър счита, че стратегията на универсалните приложения (UWP) на Microsoft е обречена.

Преди десетилетие почти всички клиентски ориантирани машини бяха с Windows. Към момента обаче само една трета от тези машини са с Windows и тази пропорция спада всяка година. Светът се ориентира към мобилните технологии, а това означава ARM, а не x86.

Според изследвания на сайта ben-evans следващият милиард потребители е твърде вероятно да използват ARM архитектурата.

Чиповете на Intel бяха много важни за Microsoft, защото бяха единствените, които бяха с ниска консумация и на ниска цена, които можеха да подкарват Windows x86. От своя страна Microsoft изградиха своята стратегия около адаптирани и универсални малки приложения (Universal Windows Applications – UWP) и мултирежимно използване на устройствата – Continuum.

Универсалните приложения UWP могат да бъдат стартирани на Xbox, ARM таблети и телефони, а Continuum прави възможно използването на устройствата като пълноценни десктоп машини, след като бъдат свързани към монитор, клавиатура и мишка. Само UWP приложенията могат да се използват за Continuum към момента.

От Microsoft се надяват, че Intel ще предостави нужните им Atom чипове за Surface Phone, който ще може да използва Continuum. Със Surface Phone, ако някога излезе, от Microsoft обещават, че повече няма да имате нужда от настолен компютър, а ще ви е необходимо именно тяхното устройство, което ще носите в джоба си и ще можете да го включвате във всеки един дисплей, а важната за вас информация ще е винаги достъпна чрез облака.

Прочетете още:  Google пуска нова услуга за съобщения

От Intel не убиват пряко Continuum, но го правят далеч по-малко привлекателен. Без подкрепата на Intel Surface Phone е не повече привлекателен от днешните Lumia 950 модели, които са далеч като качество и наличност на приложения, сравнено с Android устройствата.

Сега се поставете в ролята на потребител, който иска да използва услугите и приложенията на Microsoft, при това само за три години. Приложенията, които Microsoft написа за Android са далеч по-добри от UWP приложенията. Android все още не може да използва мултирежим като Continuum, но е сигурно, че съвсем скоро ще може – ако не самите Google, то странични проекти като Remix OS.

Continuum често се определя като куче, което ходи на задните си крака, тоест твърде неефективен и все още далеч от истината, за разлика от Ubuntu Convergence при Linux, която е на светлинни години от него във всички отношения. Дори и в remix OS вече има неща, които Continuum все още не може като мултитаскинг и windowed apps.

Магазините на Android са пълни с приложения, а всеки потребител иска именно това – колкото се може повече приложения. Microsoft бавно, но сигурно губят битката на мобилния пазар, която ще приключи много по-рано, отколкото повечето хора си мислят.

0/5 (0 Reviews)