Intel правят промени в техния драйвър за поддръжка за повече от една видео карта при Linux

0
76
Intel Xe

Intel правят инфраструктурни промени в своя Linux драйвър, за да добавят поддръжка за повече от една видео карта.

След като обявиха своите дискретни видео карти Xe, от Intel започнаха да правят и инфраструктурни промени при своя видео драйвър за Linux. Както стана известно малко по-късно след анонса на Intel Xe, новите видео карти на Intel ще поддържат съвместна работа с повече от една видео карта или така наречената Multi-GPU поддръжка.

Наемайки главния архитект Raja Koduri от AMD, от Intel започнаха разработването на своите Xe видео карти, които използват в голяма част технологии на AMD, като използването на вече разработени технологи и ноухау осигуряват спестяване на време и ресурси, а също така гарантира и добро изходно качество на продукта.

Multi-GPU поддръжката при новите карти може да бъде вградена в процесора карта плюс дискретна карта или пък комбинация от две или повече дискретни видео карти. За да се осъществи тази поддръжка обаче е нужна добра софтуерна основа и в близките седмици от Intel бяха фокусирани за добавяне на Multi-GPU поддръжка в kernel-space драйвъра, но сега работа започна и при user-space Vulkan драйвъра, където също започнаха инфраструктурни промени.

При Intel ANV Vulkan драйвъра започва работа за добавяне на възможност за работа с повече от една вградена в процесора Intel видео карта. До момента драйвърът беше с дизайн, който предполагаше използването само на една видео карта, но това е напът да се промени, защото според Intel един ден ще се използват повече видео карти и те искат техния Linux ANV драйвър да е готов за това.

Прочетете още:  Разработчикът на Linux ядрото Кроа-Хартман премина на Arch Linux

Това, което към днешна дата имаме като работещо решение е една видео карта, която е вградена в процесора и на вас ви е гарантирано, че винаги ще имате само една от тях. Един ден това ще се промени и ние искаме ANV да е готов“, казва Jason Ekstrand.

Новите Mesa промени засега не съдържат специфичен Intel Xe код, но подготвят инфраструктурата за бъдещата работа през тази година,която ще добави поддръжка за повече от една Intel видео карта. Към момента промяната е, че в anv_instance вече няма да е дефинирано само едно физическо устройство, а свързан списък с такива устройства.

Повече за Multi-GPU поддръжката на Intel при Linuxдрайвъра можете да научите тук.

5/5 (1 Review)