Intel пуснаха своя първи Optane SSD с 3D XPoint технология

0
53
Intel пуснаха своя първи Optane SSD с 3D XPoint технология


Intel обявиха своя първи Optane SSD модел DC P4800X SSD, който използва 3D XPoint технологията. Според компанията 375GB-овият диск запълва нишата между скъпата DRAM и вече ниската скорост на NAND.

Intel разкриха 3D XPoint технологията още преди около две години, когато обясниха, че тя позволява много по-голяма скорост и наситеност от всички познати модели памет към момента и специално 1000 пъти по-бърза от NAND, която се използва в повечето SSD дискове и флаш карти.

Това позволи на компании като Lenovo да обявят плановете си за използването на Optane SSD дискове в свои бъдещи модели.

3D XPoint представлява технология без транзистори и архитектура с точка на пресичане, откъдето идва и името ѝ.

Най-общо казано тя представлява 3D шахматна дъска, където клетките памет са разположени на кръстопът. През този кръстопът минават от едната страна битове, а от другата думи, което позволява всяка една клетка да се адресира индивидуално.

Това означава, че информацията може да бъде писана и четена на малки парчета, което води до по-ефикасен процес на четене и запис.

Първият продукт на Intel, използващ 3D XPoint технологията Optane SSD, дискът DC P4800X, е насочен главно към дейта центровете, като от Intel твърдят, че той запълва нишата между скъпата DRAM и вече ниската скорост на NAND. Засега неговият размер е 375GB и се използва U.2 форм фактор.

Според компанията P4800X е грубо от 5 до 7 пъти по-бърз от най-бързите към момента SSD дискове, което го прави „идеален за критични приложения с агресивни изисквания за ниска латенция“.

Като чисто представяне от Intel твърдят, че P4800X е три пъти по-бърз от NVMe модела на компанията Intel DC P3700, чиято скорост е 2 800MB/s при последователно четене и 2 000MB/s при последователно писане.

Прочетете още:  Излезе KB4056254 за Windows 10, който поправя проблеми при Windows Update

От компанията твърдят още, че P4800X дава възможност за 2GB/s скорост при произволно писане и четене (random read/write).

Енергоефективността на първия Optane SSD диск на Intel също е на ниво – 12-14 вата при тежко натоварване, което е малко по-ниско от наличните към момента хай енд SSD NAND дискове.

„Моделът Intel Optane SSD DC P4800X е първият продукт, който комбинира спецификациите на паметите и на устройствата за съхранение“, казват от Intel.

Intel Optane DC P4800X SSD вече е наличен за продажба на цена от $1 520, като към момента наличностите са ограничени.

През втората половина на тази година се очаква да излезе и PCIe модел с още по-голям капацитет от 750GB.

От Intel имат в плановете си PCIe модел с 1.5TB размер, както и модели с капацитет от 750GB и 1.5TB, които ще бъдат с U.2 форм фактор.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments