Intel създадоха свръхпроводим квантов чип (видео)

0
32

Различни компании полагат огромни усилия при квантовите компютри, като например новия програмен език на Майкрософт за квантови компютри, усилията на IBM за създаването на универсален квантов компютър, но има да се свърши още много работа.

Сега е направена още една голяма крачка напред, след като от Intel анонсираха своя нов свръхпроводим 17 кюбитов квантов тестови чип, който носи със себе си значителни подобрения и нова архитектура.

Квантовите процесори са големи, изключително чупливи и работят в много студена среда – 20 миликелвина или 250 пъти по-студено, отколкото в открития Космос.

Чипът на Intel е с размерите на 50-центова монета и е изрбатоне по начин, който му позволява да работи и при по-високи температури. С новата архитектура е намалена значително и радиочестотната интерференция (RF) между квантовите битове и може да изпраща от 10 до 100 пъти повече сигнали, сравнено с обикновените силициеви чипове.

Intel, заедно със своите партньори от холандската QuTech, работят по създаването на квантова изчислителна система. Чипът вече е предоставен на QuTech.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Новите iPhone 2019 идват с 18W Fast Charger адаптор