Intel вкарва в играта Optane 2280 за сериозно повишаване на бързодействието

0
36
Intel вкарва в играта Optane 2280 за сериозно повишаване на бързодействието


След като всички погледи бяха обърнати към AMD и техните нови процесори Ryzen, сега отново е време да обърнем глави към Intel с техния Optane 2280 и новата кеш технология.

Intel анонсираха и своя последен елемент от тяхната стратегия за оптимизиране на бързодействието на дънните платки и това е Optane 2280.

Целта на Optane 2280 е да бъде използван като кеш, който да увеличи неимоверно бързодействието Core i7 Kaby Lake съвместимите дънни платки.

Според Intel всички големи PC производители като Asus, HP, Acer, Dell, Lenovo и други, ще поддържат новата технология и ще продават своите продукти с Optane паметта на крайните си клиенти и бизнес партньори, още от следващия месец април.

От Intel също така съобщават, че и повечето големи производители на дънни платки, сред които Asus, Evga, MSI и Gigabyte, също са готови с новата технология. Предварителни покупки могат да бъдат правени още от днес, а продуктите ще бъдат изпращани на 24-ти април.

Тази новина последва анонса на 375GB-ия Intel Optane SSD DC P4800X с 3D XPoint технологията на паметта.

Новият Optane 2280 е M.2 съвместим и се свързва последством PCI-e слот на дънната платка. Идва с големина от 16GB и 32GB и също използва 3D XPoint технологията, разработена от Intel и производителят на чипове Micron.

Optane 2280 е по-бърз от NAND, но по-бавен от DRAM, като целта му е да бъде използван като кеш, който ще бъде управляван от Rapid Storage технологията на Intel.

Тази концепция е близка до хибридните хард дискове, които използват SSD, за да повишат бързодействието посредством използването на кеш.

Прочетете още:  От OnePlus публикуваха OxygenOS Open Beta 13 за OnePlus 7 и 7 Pro

„Intel Optane паметта дава на компютъра значително повече бързодействие и по-бързи времена на стартиране в различни ситуации. Новата технология ще даде ново ниво на компютърна бързина навсякъде – от инженерни приложения с висока изчислителна интензивност до тежки игри, създаване на дигитално съдържание, сърфиране в уеб и дори всекидневни офис задачи“, казва Navin Shenoy, вицепрезидент и генерален мениджър на Intel Client Computing Group.

И докато новият Optane 2280 все още не е тестван независимо, то Navin Shenoy твърди, че той ще допринесе за два пъти по-бързо стартиране на компютъра и ще е до 14 пъти по-бърз при различни дейности.

„Приложения като Microsoft Outlook ще се стартират почти шест пъти по-бързо, браузърът Chrome ще зарежда пет пъти по-бързо, игрите ще зареждат с 67% по-бързо, а нивата ще зареждат с 65% по-бързо“, казва още Shenoy.

Optane беше анонсиран още през 2015-та година на Intel Developer Forum, а търговският му анонс съвпада с излизането на процесорите на AMD Ryzen 7 и 5, което едва ли е случайно.

Тези процесори са първите от десет години насам от AMD, които могат да се нарекат достоен съперник на Intel и имат голям шанс да се превърнат в сделката на годината особено когато се има предвид и цената им, която при някои модели е двойно по-ниска.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments