Internet Explorer има уязвимост, позволяваща да откраднат файловете ви дори и да не го използвате

0
944
Internet Explorer има уязвимост

Потребителите, използващи интернет браузъра Internet Explorer намаляват все повече и повече, като броят им вече е доста малък – под 10%, но въпреки това той продължава да носи вреди и се оказва, че е опасно дори да го държите инсталиран на компютъра си.

Специалистът по сигурността Джон Пейдж съобщава за нова уязвимост, която той е открил, позволяваща на зложелатели да крадат данни. Най-интересната част от тази уязвимост е, че вашите файлове могат да бъдат откраднати дори и без да използвате браузър, той просто трябва да е инсталиран на системата ви.

Това е възможно поради проблем в начина, по който браузърът управлява .MHT файловете. .MHT е файлов формат, който се използва от Internet Explorer за уеб архиви. Към днешна дата никой модерен браузър не използва .MHT и при опит за тяхното използване те биват отваряни по подразбиране с единствения браузър, който все още ги поддържа, а именно Internet Explorer.

Това означава, че за да ви откраднат файловете няма нужда браузърът дори да е включен. Простият опит за отваряне на прикачен файл от чат или имейл ще свърши цялата работа. Специалистът е тествал уязвимостта с последната версия версия на Internet Explorer 11.0.11 и е установил, че тя засяга системите, използващи Windows 7, Windows Server 2012 R2 и Windows 10.

Джон Пейдж е съобщил за проблема на Майкрософт още през март, преди да го обяви публично. От компанията са му отговорили, че ще помислят дали да издадат кръпка за уязвимостта. Времето ще покаже дали това ще се случи, но за да се защитите, ако все още имате инсталиран Internet Explorer на вашия компютър, е добре да го ънинсталирате.

Прочетете още:  Криптовирус предлага декриптиране, ако заразите двама други човека
0/5 (0 Reviews)