Изглежда, че Intel най-накрая ще пусне PSR енергоспестяване по подразбиране в Linux

0
35
Intel


Най-накрая дойде моментът, когато от Intel най-сетне ще пуснат PSR енергоспестяващата опция по подразбиране в техния DRM графичен драйвър.

В момента PSR – Panel Self Refresh също го има, но е забранен, защото има проблеми. Доста време отне на разработчиците, за да изяснят всички зависимости на PSR, но след като вече и тази работа е свършена, от Intel са готови да да го разрешат по подразбиране, за да има много по-ефективно енергоспестяване.

PSR присъства от няколко години чрез DP DisplayPort 1.3 спецификацията на VESA. Това, което върши той е да пести енергия, когато системата е в idle режим, или иначе казано, когато не се използва. Също така има полза от него, когато екранът е статичен – например четем текст в някой сайт.

Идеята е да се използва буферът за кадрите (frame-buffer), когато няма промени по дисплея, което води до сериозно намаляване на енергопотреблението от страна на графичния процесор. Пести се много работа на хардуера, защото всъщност се използва вече запазеното изображение и не се преработва всичко наново.

Според някои изследвания на различни производители, ползата се оценява на 29 до 85% повече енергоефективност, което е много добър резултат, меко казано.

Родриго Виви от Intel коментира пача, че вече имат подходящ фронтбуфер, както и са решени различните проблеми с нестабилността и вече са готови да пуснат пача официално, за всички поддържани машини.

Надеждите са пачът да бъде реалност в Linux ядро 4.5.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  exFAT поддръжка идва в Linux Kernel 5.4