Излезе Arch Linux 2020.01.01

0
121
Arch Linux

Излезе Arch Linux 2020.01.01 като една от първите Linux дистрибуции с нова версия през 2020-а година.

Разработчиците на Arch Linux са едни от първите, които изкарват нова версия през 2020-а година. Arch Linux е дистрибуция, която следва rolling модела на актуализации, което означава, че веднъж инсталирана, операционната система е винаги актуална и получава ъпдейти завинаги.

Новото издание Arch Linux 2020.01.01 е част от разписанието на месечно издаване на нови ISO образи и се явява като януарска версия за тази година. В новите ISO образи на Arch Linux се съдържат най-новите версии на пакетите, различни актуализации по сигурността, както и най-новото стабилно Linux ядро.

Спазвайки тази традиция 2020.01.01 идва с най-новите подобрения, кръпки по сигурността, поддръжка за exFAT файловата система, чиито код беше отворен наскоро, lockdown функцията за сигурност, поддръжка за най-новия хардуер и още хиляди функции, които са включени в последните версии на приложенията и на Linux ядрото.

Потребителите трябва да имат предвид, че новите ISO образи, включително и най-новата версия Arch Linux 2020.01.01, са само за нови инсталации. Както вече пояснихме, веднъж инсталиран, Arch Linux няма номерация и е винаги последна и актуална версия.

За вече инсталиран Arch Linux потребителите могат да актуализират своята инсталация чрез софтуерния център с два клика на мишката или от терминал с командата:

sudo pacman -Syu

Ако имате пакети извън официалните хранилища, инсталирани от AUR, то можете да обновите и тях с:

trizen -Syu

Или отново от софтуерния център, ако не искате да пишете команди.

Ако възнамерявате тепърва да инсталирате Arch Linux, то можете да изтеглите най-новата версия 2020.01.01 от официалния сайт на дистрибуцията.

Прочетете още:  Linux Kernel 4.19 получи подобрения при енергопотреблението
3.7/5 (3 Reviews)