Излезе CentOS 8 1911

0
113
CentOS

Тук е CentOS 8 1911 най-новото издание на Linux дистрибуцията, базирана на Red Hat Enterprise Linux 8.1.

Днес излезе Linux дистрибуцията CentOS 8 1911, базирана на Red Hat Enterprise Linux 8.1.

CentOS е безплатна Linux дистрибуция, която се поддържа от общност и използва свободно предоставените на публичността сорс кодове на Red Hat Enterprise Linux (RHEL). По този начин CentOS се стреми да бъде функционално съвместим с RHEL. Всяка една версия на CentOS се поддържа до момента, в който приключи поддръжката на съответната версия при RHEL.

Нова версия на CentOS излиза само когато е налична и нова версия на RHEL, на която да бъде базирана и това се случва приблизително на всеки 6-12 месеца за малките издания и няколко години за големите версии. По този начин се предоставя надеждна, предвидима и сигурна Linux среда, която изисква минимален финансов ресурс.

Като част от този план днес е налична CentOS 8 1911, в която идват последните подобрения, внесени при RHEL като нови Enterprise Linux System Roles, живо закърпване на ядрото, което не изисква рестарт на системата (kpatch, kernel live-patching), различни контейнерно ориентирани актуализации, хибридно-облачни подобрения и различни актуализации по сигурността.

Налични е вградена в ядрото виртуална машина Extended Berkeley Packet Filter (eBPF), която позволява изпълнението на код в пространството на ядрото, при LUKS version 2 (LUKS2) е добавена възможността за прекриптиране на блоковите устройства, докато те са в употреба, актуализирани са различни компоненти като PHP 7.3, nginx 1.16, Ruby 2.6, Node.js 12, добавен е нов CLI инструмент Healthcheck за установяване на проблеми с производителността при IdM средите и още.

Прочетете още:  Майкрософт печели сделка с армията на САЩ за $480 млн.

Пълния списък с промените можете да намерите тук. Ако искате да изпробвате CentOS 8 1911, можете да свалите различните варианти на ISO образите от тук.

Повече подробности относно CentOS 8 1911 можете да научите от официалния анонс.

5/5 (1 Review)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments