Излезе Debian Installer Bullseye Alpha 1

0
82
Debian Linux

Излезе първата алфа версия на инсталатора на следващата версия на Linux дистрибуцията Debian.

Екипът от разработчици, работещ по инсталатора за следващата версия на известната Linux дистрибуция Debian са щастливи да обявят първата алфа версия. Това е инсталаторът, който ще се използва при Debian 11 „Bullseye“ и идва с някои доста интересни промени.

Много компоненти са актуализирани, заменихме „CD“/„CD-ROM“ с „installation media“. Тези промени не са документирани поотделно долу (в списъка с промените). Това обяснява и защо множество езици не са все още преведени в това алфа издание“, се казва в анонса.

Промяната на CD и CD-ROM има своята логика, защото множество потребители вече не ги използват, а за инсталационна медия се използват най-вече флаш памети, като употребата на оптични дискове почти остава в миналото. Изчистването на този анахронизъм ще доведе до един по-модерен изглед на инсталатора.

Сред другите промени виждаме актуализиран списък с хранилища, GRUB2 получава probe модула за подписани UEFI образи, добавена е EFI netboot поддръжка при mini.iso образа за ARM, „deb.debian.org“ се използва за хостнейм по подразбиране за персонализирани HTTP миръри, настроен е gfxpayload=keep също и в подменютата, за да се коригират нечетимите шрифтове при HiDPI дисплеите.

Много полезно подобрение е автоматичното инсталиране на необходимите пакети за виртуализация щом бъде засечена виртуална среда, добавена е хардуерна поддръжка за Olimex A20-OLinuXino-Lime2-eMMC target и OLPC AP-SP, премахнати са образите QNAP TS-11x/TS-21x/HS-21x, QNAP TS-41x/TS-42x и HP Media Vault mv2120 поради проблеми с размера с Linux ядрото, и др.

Пълния списък с промените можете да разгледате в официалния анонс.

Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments