Излезе Debian Installer Bullseye Alpha 2

0
137
Debian Linux

Тук е новата версия на Debian Installer Bullseye Alpha 2, която идва с различни промени при хардуерната поддръжка и още.

Екипът, който разработва инсталатора на Linux дистрибуцията Debian публикува най-новата версия в разработка Debian Installer Bullseye Alpha 2, която във финалния си вид ще се използва при изданието Debian 11 „Bullseye“.

Debian Installer Bullseye Alpha 2 идва с най различни промени като подобрения при коректното задаване на часовника, повишена е версията на Linux Kernel ABI до 5.4.0-4, вече се показва броят на откритите звукови карти, libc-udeb вече зависи от libcrypt1-udeb, включено е предупреждение за липсващи модули на ядрото, като грешките сега са по-описателни, разрешени са compiz ezoom функциите за по-добра достъпност.

Подобрени са мрежовите темплейти особено при повредени IP адреси, при grub-installer е променен темплейтът, за да изясни дефиницията на току-що инсталираната Debian система, променен е редът на скриптовете, за да е сигурно, че са настроени потребителските профили, добавена е тема с висок контраст, когато инсталацията се прави с тъмна тема и още.

Що се отнася до хардуерните промени вече се използва vmlinuz vmlinux за mips*, като изключение прави Octeon, добавена е поддръжка за bootspec, обновен е Firefly-RK3288 имиджът за новата u-boot версия, поправен е проблем, при който flash-kernel излиза без грешка, ако последната команда от субшела е неуспешна, initrd вече е опционален за машини с Boot-Multi-Path, добавена е поддръжка за OLPC XO-1.75 лаптопи, добавена е поддръжка за Librem 5 devkit.

Първият build-essentials замръзнал стадий на Debian 11 „Bullseye“ започва на 12-и януари 2021-а година, а пълният замръзнал стадий се очаква някъде през средата на същата година. Засега не съобщена дата за това кога ще излезе финалното издание.

Прочетете още:  500-те най-бързи суперкомпютри използват Linux

Пълния списък с промените при Debian Installer Bullseye Alpha 2 можете да видите в официалния анонс.

5/5 (1 Review)