Излезе дигиталният асистент за Linux Dragonfire 1.0

0
68
Излезе първото официално издание на FAudio за по-добър звук при Windows игрите

Днес, след три години на разработка, излезе първата стабилна версия на дигиталния асистент за Linux Dragonfire 1.0. Дигиталният асистент позволява да управлявате и организирате Linux десктопа си само с гласови команди, написан е на Python и е напълно безплатен и с отворен код, използващ MIT лиценза.

За синтезирането на речта се използва Festival Speech Synthesis System, а за разпознаването на гласовите команди се използва системата за разпознаване на реч Mozilla DeepSpeech. Dragonfire се обучава от Advanced NLP and Database Management Techniques, приема информация за въпросите ви и търси отговори в проекта spaCy и Уикипедия и отговаря използвайки eq2seq невронната мрежа Deep Conversation, която е обучена с Cornell Movie-Dialogs Corpus.

Излезе дигиталният асистент за Linux Dragonfire 1.0 3

Дигиталният асистент за Linux Dragonfire може да бъде използван и в графичен режим, с анимация, която изобразява полу-прозрачен силует, като на потребителя се дава избор между мъжки или женски персонаж. Разбира се, дава се възможност и анимацията да бъде изключена напълно, за да не пречи на потребителите, които не искат да бъдат отвличани от работата си.

Dragonfire позволява с гласов контрол да се задават произволни въпроси, да се стартират приложения, да се търсят основни команди, да се изчисляват математически задачи, да диктувате текст и пр. Например можете да отворите редактора за снимки GIMP или да стартирате офис пакета LibreOffice, като през същото време попитате и кой е най-големият град в България. Системата може да бъде използвана и в сървърен режим като се предоставя RESTful API за създаване на чат роботи като чат бот за Twitter, където всеки може да го изпробва.

Прочетете още:  Излезе преработената версия за Skype

Дигиталният асистент Dragonfire се разработва като част от проекта Dragon Armor, който представлява шлем за мотоциклетисти с обогатена реалност. Първоначално Dragon Armor е имал за цел да създаде интерфейс без клавиатурен контрол, който би могъл да се използва при шофиране на мотоциклет. Има публикувани и безплатни CAD файлове, с които шлемът може да се отпечата на 3D принтер. Тези файлове са достъпни отново под MIT лиценза.

Дигиталният асистент за Linux Dragonfire 1.0 официално е наличен за Linux дистрибуцията Ubuntu и нейните производни, включително elementary OS и KDE neon. Допълнително е наличен и мобилен клиент за операционната система Android.

Повече подробности можете да научите в официалната страница на проекта.

0/5 (0 Reviews)