Излезе Fedora 29 с множество промени и подобрения

0
94
Излезе Fedora 29 с множество промени и подобрения

Linux дистрибуцията Fedora 29 вече е официално налична за сваляне от потребителите в трите си варианта Workstation, Server и Atomic. Новото издание идва с изключително много промени в различни сфери, които водят до по-добра работа, повишено бързодействие и подобрен външен вид.

Fedora 29 е много вълнуващо издание и за самите разработчици, защото това е първата версия, която използва новата функция Fedora Modularity. Тази функция позволява модуларност, даваща възможност за предоставяне на различни версии на пакетите върху една и съща база на Fedora.

Това означава, че за да имате определена версия на даден пакет вече не е необходимо да правите ъпгрейд на цялата система. Например можете да изберете Node.js с версия 8 или 10 както при Fedora 28, така и при Fedora 29. По този начин потребителите вече няма да правят ъпгрейди, базирани на желанията за версиите на пакетите.

Fedora 29 идва с Linux Kernel 4.18, добавена е LUKS2 поддръжка в инсталатора Anaconda, използва се версия на графичната среда Xfce 4.13, направени са първите стъпки по Wayland отдалечен достъп при GNOME с използването на XDG-Desktop-Portal и PipeWire, подобрена е поддръжката на FPGA.

Добавена е пълна поддръжка за FreeDesktop.org Boot Loader спецификациите, x86_64 потребителите вече получават i686 пакети, добавена е TLS 1.3 поддръжка, налични са различни ARM подобрения, редица пакети получават по-нови версии като Binutils 2.31, Python 3.7, MySQL, X.Org Server 1.20.1, GNOME 3.30, GCC 8.2.1 и др, добавена е поддръжка за Stratis Storage версия 1.0 и още.

Разработчиците съобщават още, че след като Fedora Core вече не съществува, през следващите шест месеца ще се появи Fedora CoreOS и ще замести Atomic Host. Освен това те очакват официално да добавят и Internet of Things Edition като това ще се случи с излизането на Fedora 30.

Прочетете още:  KDE Discover получава интеграция с Fwupd за актуализация на фърмуера

Повече подробности относно Fedora 29 можете да намерите в официалния анонс. Можете да свалите желания вариант на Fedora от тук.

0/5 (0 Reviews)